DANAS SLAVIMO OCE: Ovo je bitan običaj koji danas trebate da uradite

 DANAS SLAVIMO OCE: Ovo je bitan običaj koji danas trebate da uradite

Foto: Profimedia

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju praznik posvećen očinskim figurama.
 

Poslednja nedelja pred Pravoslavni Božić među hrišćanskim vernicima obeležava se kao praznik posvećen očevima, u narodnu poznat kao Oci. Običaji koji se vezuju da sutrašnji dan nalikuju Matericama i Detinjcima, ali se sutra vezuju očevi.

Na predstojeći praznik deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge. Deca potom čestitaju praznik, a očevi im dele slatkiše i druge poklone i na taj način se “dreše”.

Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako “nezgodnom” položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće.

Na Očeve su se “drešili” očevi, ali bez javnog “vezivanja”, to je bilo samo u krugu porodice. I opet su se delili pokloni i pomoć sirotinji. Bogati ljudi su toga dana davali izdašne javne poklone, jer je i to bio način iskazivanja prestiža u društvu. Kupili bi novu i lepu odeću za nekoliko desetina mališana, podelili to deci i obavezno se fotografisali. Te su slike objavljivane po novinama, “kao primer za ugled drugima”.