DANAS SE POMOLITE BOGU: Srbima se na današnji praznik ISPUNJAVAJU ŽELJE, a ukoliko se poštuju OBIČAJI stiže i BLAGOSTANJE ZA PORODICU!

 DANAS SE POMOLITE BOGU: Srbima se na današnji praznik ISPUNJAVAJU ŽELJE, a ukoliko se poštuju OBIČAJI stiže i BLAGOSTANJE ZA PORODICU!

Foto: Profimedia

Danas je Sveti mučenik Nestor, učenik Svetog Dimitrija koji se jedini suprotstavio caru Maksimilijanu i ubio njegovog najmilijeg gladijatora koji je ubijao hrišćane.

U vreme stradanja Svetog Dimitrija Mirotočivog, beše u Solunu neki mladić Nestor koji se nauči veri Hristovoj od samog Svetog Dimitrija. Tada je hristoborni car Maksimijan priređivao razne igre i veselja za narod.

Car Maksimilijan uživao je u gladijatorskim borbama. Njegov ljubimac je bio nepobedivi gladijator Lije. Kad nije imao dobrovoljnih boraca, njemu su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom.

Jednog dana mladić Nestor stupi pred svog učitelja i reče da više ne može da sluša o zverstvima gladijatora i izrazi spremnost da se bori sa Lijem i pogine. Dimitrije ga blagoslovi, prekrsti ga znamenjem krsta na čelu i na prsima blagosilja mladića i reče: “Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati”.

Mladić ubi do tada nepobedivog gladijatora, preksrsti se pred carem i publikom i uzviknu: “Neka živi Bog Dimitrijev”. Maksimilijan se uplaši pobune podignutih glava hrišćanskih i naredi vojnicima da poseku Nestora, a Dimitrija kopljima izbodoše.  Tako je 306. godine pred ljudima stradao mučenik Nestor.

Srpski narod veruje da je bio veliki junak. Predanja kazuju da je mnoge gradove spasao od aždaja i drugih prokletinja. Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili gušteri i ostala gamad.

U Levču se na ovaj dan ne otvaraju ambari i ne dira koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Priča iz Podrinja kaže da su, Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteli najstariju ćerku. Nesrećni otac peške krene za njima u poteru, ali razumljivo nije mogao da ih stigne. Oprhvan tugom nastavi da ide putem, kad pred njega izađe čovek u crnoj rizi na belom konju.

Stojan ga bogojažljivo pozdravi, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita ga za nevolju. Stojan ispriča sve po redu šta mu se dogodilo, a neznanac mu reče da uzjaše iza njega, obode konja i poleteše zajedno uvis, pa za tili čas prestigoše one Turke.

Kad Turci videše nebeskog konja, padoše na zemlju i udariše glavom u busenje. Nestor koji ustvari beše taj neznanac u crnoj rizi i na belom konju, nikom ne oprosti život , te ih sve poseče. Zatim uze dva turska konja, namaza ih nekim travama i svo troje poleteše do Drine.

Predanje kaže da će svima onima koji se Svetom Nestoru sutra iskreno pomole biti ispunjena svaka želja.

Pročitaj još