Danas je Sveti mučenik Kalinik – evo šta bi trebalo da uradi onaj ko je u problemu (VIDEO)

 Danas je Sveti mučenik Kalinik – evo šta bi trebalo da uradi onaj ko je u problemu (VIDEO)

Foto: Printscreen YouTube/SatTelevizija

U pitanju je hrišćanski svetitelj za koga se veruje i pripoveda da je preobratio na desetine hiljada vernika.

Rodom je iz Kilikije i ceo život je proveo propovedajući hrišćansku veru. Međutim, jednom prilikom, na njegovom putu ka Ankiri, današnjoj Ankari, zarobio ga je paganski gospodar, surovi knez, Sakerdona. Zapretio mu je da će ga baciti na muke, ako se ne pokloni paganskim idolima.

– Meni je svaka muka, bez Boga moga tako dobrodošla kao gladnome hleb – odgovorio je Kalinik svom tamničaru.

Knez mu je tada obuo gvozdene opanke, sa ekserima unutra i naredio da ga vode u grad Gangarski, jer nije smeo da ga više muči, a kamoli pogubi u Ankiri. Nakon što su mnogi videli koliko ovaj Božji čovek može da istrpi, svi su rešili da prime veru Hristovu.

Dok su išli u grad Gangarski, vojnici su ožedneli, a kako vode nije bilo, Sveti Kalinik napravio je čudo – pomolio se Bogu i voda tada poteče iz jednog kamena.

Ipak, stradanja ga ništa nije poštedelo – kada su stigli u grad Gangarski, svetog Kalinika su mučitelji bacili u oganj. Svetitelj se tada pomolio Bogu govoreći: “Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”, pa ušao u oganj. Kada se vatra ugasila, on je bio mrtav, ali je njegovo telo bilo nepovređeno.

Danas se veruje da je Sveti Kalinik zaštitnik onih ljudi koji pate  i stradaju zbog svojih uverenja i koji bi, upravo njemu trebalo da se obraćaju i mole oni koji su, poput njega, spremni da stradaju zbog svojih načela.

Običaji na današnji dan

Običaj je da baš na današnji dan, svako ko je u nekom problemu ili u nevolji, ode u crkvu, zapali sveću izgovori molitvu Svetom Kaliniku.

Prilikom molitve bi trebalo da izgovori ove reči:

“Mučenik Tvoj, Gospode, Kalinik u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona. Njegovim molitvama spasi duše naše.”