DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: Nipošto ne radite OVU stvar, a posebno verovanje postoji za čuvanje doma od zlih sila

 DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: Nipošto ne radite OVU stvar, a posebno verovanje postoji za čuvanje doma od zlih sila

Foto: crkvenikalendar.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Duhovski ponedeljak, drugi dan posle Duhova, odnosno, Svete trojice, praznika koji je juče obeležen. 

Sveta trojica ili Duhovi su jedan od najvećih verskih praznika,  koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i 10. dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i rođendan Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slave tri dana.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana “trapava nedelja”. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obeleževa Duhovski utorak.

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u Srbiji. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Sa druge strane, muškarci koje devojke budu darivale venčićem, prema narodnom verovanju u istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje.

Na drugi dan Duhova ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i neobraćanjem pažnje na njihove reči.

U Zapadnoj Srbiji, pak, običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila.

Duhovski ponedeljak je prvi dan posle Duhova i u mnogim evropskim i ostalim zemljama se praznuje kao neradan dan u: Austriji, Barbadosu, Belgiji, Grčkoj, Gibraltaru, Danskoj, Islandu, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj.SPCverski kalendarpravoslavlje