DAN NAKON PUTINOVOG UKAZA: Ministri EU održali vanredan sastanak – uvode NOVE SANKCIJE Rusiji

 DAN NAKON PUTINOVOG UKAZA: Ministri EU održali vanredan sastanak – uvode NOVE SANKCIJE Rusiji

Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije saglasili su se na neformalnom vanrednom sastanku u Njujorku da nastave sa novim sankcijama protiv Rusije, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Ministri su se takođe složili da nastave sa isporukama oružja Ukrajini, navodi Rojters.

Obraćajući se novinarima u Njujorku, Borelj je rekao da su ministri 27 država članica EU koji učestvuju u radu Generalne skupštine UN, na marginama ovog zasednaja doneli političku odluku da primene nove sektorske i pojedinačne kaznene mere prema Moskvi.

Borelj je rekao da je najava Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji pokazala paniku i očaj.

Foto: Profimedia

– Jasno je da Putin pokušava da uništi Ukrajinu – rekao je Borelj novinarima nakon što su se ministri sastali da odluče kako da odgovore.

Nakon što im se obratio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, ministri su se složili da svojim timovima daju zadatak da pripreme osmi paket sankcija koji bi bio usmeren na “relevantnije sektore ruske privrede i nastavio da cilja ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini”, dodao je Borelj.

Savet ministara Evropske unije održaće svoj sledeći zvanični sastanak sredinom oktobra kada bi mogao da bude formalizovan novi paket sankcija, navodi britanska agencija.

Ministri su se takođe složili da povećaju isporuke oružja Ukrajini. Borelj je odbio da da više detalja o vrsti sankcija ili vojnoj podršci, ali je rekao da veruje da će unutar bloka biti “jednoglasne” podrške za nove mere.