Dali detetu lek protiv kovida-19, njegove oči potpuno promenile izgled: Oglasili se lekari, evo šta je uzrok

 Dali detetu lek protiv kovida-19, njegove oči potpuno promenile izgled: Oglasili se lekari, evo šta je uzrok

Foto: Profimedia

Braon oči bebe stare svega šest meseci postale su indigo plave nakon što mu je dat antivirusni lek favipiravir za lečenje kovida-19, javio je LiveScience.

Ovaj slučaj je neobičan, ali nije prvi put da su doktori prijavili promenu boje očiju nakon prepisivanja favipiravira za koronavirus. Šta je razlog za ovaj bizaran efekat?

Favipiravir je antivirotik koji se koristi da ubije različite vrste virusa, uključujući i influencu i ebolu, tako što sprečava viruse da repliciraju svoj genetski materijal. Specifično dobro deluje na viruse koji koriste RNK kao genetski materijal. Dok virusi prave kopije svog RNK, lek se ubacuje u molekule RNK koji još rastu i izaziva mutacije. Tokom rane 2020. lek je odobren u Kini za lečenje SARS-CoV2, koji je zasnovan na RNK. Od tada, nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Tajland, odobrilo je korišćenje leka za lečenje kovida-19. U Tajlandu favipiravir je glavni antivirotik koji se daje deci zaraženoj koronom.

Uobičajene nuspojave favipiravira su dijarejapad u broju belih krvnih zrnaca i povišen nivo mokraćne kiseline u krvi, koja ako se ne leči može da izazove mučninu i da dovede do stvaranja kamena u bubrezima. Ipak, više puta je zabeležena i pojava promene boje očiju.

Neobična nuspojava prvi put je prijavljena u decembru 2021, kada su mladiću starom 20 godina braon oči odjednom postale plave i to dan nakon što je popio prvu dozu. Leto pre toga, jedna grupa doktora imala je pacijenta koji je došao u bolnicu sa ultraljubičastom lampom da bi im pokazao da su mu oči fluorescentne nakon što je popio favipiravir. Tokom 2022. prijavljen je i slučaj fluorescentnih mrlja u beonjačama troje ljudi, kao i na noktima i zubima. Naravno, nakon što su počeli da koriste ovaj lek.

Najnoviji slučaj je promena boje očiju kod šestomesečnog dečaka. Prema izveštaju objavljenom u žurnalu Frontiers in Pediatrics, dečak je odveden u bolnicu u Tajlandu nakon što je dobio visoku temperaturu i kašalj. Kada je utvrđeno da je pozitivan na kovid-19 date su mu tablete favipiravira i sirup sa tim lekom. Posle samo 18 sati, njegova majka primetila je promenu u njegovim očima, koje su do tada bile tamno braon. Odjednom su na svetlu bile plave. Nakon što je pregledao dete, doktor je otkrio gomilanje plavog pigmenta u obe rožnjače.

Dečak je primao favipiriv tri dana, nakon čega su simptomi kovida-19 postali mnogo blaži. Doktori su zaustavili dalju terapiju zbog čudne promene boje očiju. Pet dana nakon toga oči dečaka su ponovo imale uobičajenu boju.

– Uobičajeno je da boju očiju određuje dužica, a ne rožnjača. Određuje je količina pigmenta koja je prisutna u dužici od rođenja – rekao je za LiveScience dr Vik Šarma, očni hirurg iz Klinike LondonOC u Britaniji, koji nije bio uključen u ovaj slučaj.

Veruje se da je plava boja koju je izazvao favipiravir može da da bude posledica načina na koji telo procesuira lek: kada se on rastvori, moguće je da otpušta fluorescentne hemikalije koje se iz nekog razloga skupljaju u rožnjači, dodao je Šarma. Kao dokaz toga navode se primeri fluorescentnih fleka u noktima i kosi kod pojedinih pacijenata.

U novoj studiji, lekari doktora napisali su da promena boje očiju muže biti posledica leka, njegovih metabolita ili dodatnih sastojaka u tabletama poput titanijum dioksida i žuti oksid gvožđa. Tablete favipiravira povremeno su bile fluorescentne pod ultraljubičastim svetlom u laboratoriji, primetili su oni, pa je moguće da su se te fluorescentne komponente gomilale u različitim tkivima.

Lekari su pregledali oči dečaka dve nedelje nakon što je izlečen od korone i više nije bilo nikakvih znakova problema sa njegovim očima. Međutim, napisali su oni, nije poznato da li je moguće da ta promena boje očiju može da ima dugotrajni efekat.