ĐACI IZ TRSTENIKA MOGU I U ZATVOR? Kazna do MILION dinara, to nije sve – profesorka poručuje: Želim da budem poslednja žrtva ovakvog napada

 ĐACI IZ TRSTENIKA MOGU I U ZATVOR? Kazna do MILION dinara, to nije sve – profesorka poručuje: Želim da budem poslednja žrtva ovakvog napada

Foto: TwitterPrintscreen – @noviput

Učenici Tehničke škole iz Trstenika koji su početkom ovog meseca fizički napali profesorku tokom nastave, biće isključeni iz škole, juče je usvojen predlog Nastavničkog veća, ali sada se postavlja pitanje da li ih pored te čekaju još neke drastičnije kazne propisane zakonom.

Nastavničko veće juče je jednoglasno donelo predlog da se dvojica učenika ove škole koji su maltretirali profesorku isključe iz škole, dok je treći dan pre sednice podneo zahtev i ispisao se, zvanično je juče saopšteno iz Tehničke škole. Konačnu odluku treba da donese direktor škole.

Da isključenje, odnosno najstroža kazna koju škola može da donese, u slučaju iz Trstenika ne mora da bude i jedina, realan je scenario, a s obzirom na to da su vinovnici izvršili teško krivično delo kažnjivo Zakonom, dok su pritom dvojica od njih i punoletne osobe.

Podsetimo, izveštaj o incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku 9. novembra jueč je stigao u Više javno tužilaštvo u Kruševcu. U ovom tužilaštvu navode da im je dostavljen izveštaj Policijske stanice u Trsteniku u vezi sa događajem u kome je oštećena profesorka engleskog jezika.

– U Višem javnom tužilaštvu u Kurševcu formiran je predmet i isti je uzet u razmatranje po hitnom postupku – rekao je dr Bratislav Petrović, javni tužilac i dodao da je u toku prikupljanje potrebnih obaveštenja i podataka.

“Moguće kazne do milion dinara”

Kako objašnjava predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, novčane i zatvorske kazne nakon ovakvog jednog incidenta svakako su moguće, međutim, može da prođe i bez njih.

– Učenici koju su fizički napali svoju profesorsku nisu više deca, to su već odrasli ljudi. Dvojica od njih su punoletna lica, jedan od njih je samo maloletnik, odnosno ima 17 godina, ali, svakako, svi oni mogu da odgovaraju i pred Zakonom kada su ovakva dela u pitanju – istakao je predsednik Foruma.

Profesorka ima pravo da podnese tužbu ili krivičnu prijavu protiv učenika za, kako ističe predsednik Antić, povredu časti, za nanošenje duševnog bola i za pretrpljen strah.

– Kazne su u ovakvim situacijama uglavnom novčane, ali moguće su i zatvorske. Ipak, češće se dešava da se nasilnici iz škola “lupe po džepu” sa novčanim kaznama i do 500.000 dinara, pa i milion. Sve zavisi od toga kako sud proceni da treba – objašnjava Antić.

Ko sve može da podnese tužbu?

Pored profesorke koja je i najviše oštećena u ovom slučaju, tužbu protiv učenika Tehničke škole, po Zakonu, može da podnese i sama škola, navodi Antić, te objašnjava kakva je procedura u tom slučaju.

– Škola može slučaj da prijavi policiji, koja zatim slučaj prijavljuje Javnom tužilaštvo, koje potom može da pokrene postupak, dok škola može i direktno da se obrati javnom tužilaštvu ili Prekršajnom sudu. Zatim se, ukoliko se utvrdi da je krivično delo učinjeno ciljano i namerno, propisuju kazne koje sam pomenuo – novčane ili zatvorske – navodi predsednik Foruma.

Kako Antić predviđa, iako bi najpametnije bilo da profesorka koja je doživela fizičko iživljavanje od svojih učenika iste što pre tuži i zadovolji pravdu, to se, najverovatnije, neće desiti.

– U ovom slučaju, kako se čini, teško da će profesorka pokrenuti bilo kakvu tužbu. I u prošlosti u sličnim ovakvim incidentima po srpskim školama nije se dešavalo da đaci dobiju neke strožije ili kazne van onih koje im škola dodeli. Tako će verovatno biti i u ovom najsvežijem dešavanju – zaključuje Milorad Antić.

“Želim da budem poslednja žrtva”

Kako je juče izjavila profesorka Stevanović, ovo je tek početak borbe, i još uvek ništa nije gotovo.

Nije kraj, ja sada moram da idem na suđenje po optužnici javnog tužioca. Međutim, nadam se, ali i sigurna sam da će ovo poslužiti svoj deci kao primer kako ne treba, i da će im ovo biti za nauk. Želim da ja budem poslednja žrtva jednog ovakvog napada – govori profesorka i dodaje kako je svesna da njen slučaj nije usamljen, te da se nada da će ovo biti od pomoći i svim njenim kolegama.

Podsećanja radi, za incident iz Trstenika koji se dogodio 9. novembra gotovo cela Srbija saznala je na osnovu video snimka koji je jedan od učenika snimio za vreme časa, a drugi podelio na društvenim mrežama, a na kom se vidi kako treći učenik izvlači stolicu profesorki koja posle toga pada na pod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *