DA SE NAJEŽIŠ! Jedan detalj sa Instagrama došao glave čuvenom škaljarcu – razotkrivena mreža “lova na žrtve”

 DA SE NAJEŽIŠ! Jedan detalj sa Instagrama došao glave čuvenom škaljarcu – razotkrivena mreža “lova na žrtve”

Foto: Twitter/Instagram/Printscreen/dragana_banic

U potrazi za pripadnicima protivničkog klana, zaraćeni “kavčani” i “škaljarci” unutar svojih organizacija oformili su posebne “timove” koji imaju zadatak da preko društvenih mreža “love” svaki detalj koji će ih dovesti do osobe za koju su namenili metak.

Mnogi, iako se nikuda nisu kretali bez obezbeđenja i blindiranih vozila, izgubili su glavu kad su, obično nakon noćnog provoda, “osvanuli” na nečijem profilu sa društvenih mreža.

Kako se saznaje, oni gledaju detalje koji se pojavljuju na fotografijama i najverovatnije putem posebnih sistema za identifikaciju otkrivaju lokacije svojih žrtava. Prednost da se “zaposle” u ovom sektoru imaju ni oni koji dobro poznaju mesta po kojima se njihove mete kreću.

Kako se nezvanično saznaje, na ovaj način otkrivena je i lokacija “škaljarca” ubijenog na Pagu, Gorana Vlaovića.

Goran Vlaović

Vlaović je, prema rečima izvora, bio izuzetno oprezan i samo su njegovi najbliži, za koje je znao da može apsolutno da im veruje, znali gde se kreće. Međutim, nije ni pomislio da detalj sa fotografije na društvenoj mreži Instagram može da otkrije njegovu lokaciju i dođe mu glave.

“Kavačke” i “škaljarske” “korporacije” tako su podeljene u mnogo sektora i svako, kao u pravoj velikoj kompaniji, ima svoje zaduženje.

Koja ekipa pakuje, proverava i prima robu?

Klanovi se neretko suočavaju sa određenim problemima pri transportu droge, od pokušaja da spreče krađu na utovaru, do problema kada kokain treba “iščupati” iz zavarenih kontejnera, a istovremeno organizovati dalju plovidbu kontejnera sa “bananama”, a jasno je da su u pitanju velike količine kokaina koje su stizale u kontejnerima sa ovim južnim voćem.

Upadom u “Skaj” komunikaciju, istražitelji su došli do neverovatno zanimljivih podataka, da su šverceri kokaina telefonima snimali utovar kokaina u kontejere, kako bi se tačno videlo kako su paketi izgledali kad su ukrcani, koliko ih je bilo, kakav su pečat nosili, a sve kako bi osoba na istovaru u Evropi lakše mogla izvaditi robu iz kontejnera te da bi se utvrdilo je li se sa robom “manipulisalo”.

“Sektor” za sprečavanje krađe kokaina

Kada bi nestala određena količina robe, utovarivači su ispitivani na poligrafu, a grupa je imala i specijalnu ekipu koja je, ako nešto krene po zlu, bila spremna da otme zaplenjeni kontejner. Ovaj specijalni posao plaćao se 30 odsto od ukupne cene pošiljke.

Prilikom jednog takvog posla, kada je “podizvođač”, putem “Skaj” aplikacije, poslao, odgovoreno je potvrdno, uz poruku “nećemo propasti zbog tih 30 odsto”.

Zanimljivo je i kako se novac plaćao dobavljačima u Ekvadoru. Po pare je dolazilo nekoliko kineskih kurira koji žive u Zagrebu, a lozinka za prepoznavanje bila im je serijski broj novčanice koje će doneti.

Posebna komunikacija sa službama bezb(j)ednosti

Velja Nevolja

Isto tako, u izveštaju Europola koji je 16. jula 2021. godine dostavljen crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, policajci Ljubo Milović i Petar Lazović duboko su involvirani u kriminalnu aktivnost krijumčarenja cigareta i da su kriminalci sa njima imali posebne četove za komunikaciju.

Europol je crnogorskom Specijalnom tužilaštvu napisao u izveštaju da su 2. februara 2021. godine “skaj” korisnici Petar Lazović i Ljubo Milović kreirali čet grupu sa korisnikom Tot i da je ta čet grupa “kreirana isključivo u kriminalne svrhe”.

– Lazović i Milović su duboko involvirani u ovu kriminalnu aktivnost i postoje na stotine poruka vezanih za nju. Ovaj čet je samo primer koji oslikava njihov način rada. Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem cigareta, molimo pošaljite Europolu zahtev za dobijanje neobrađenih podataka- piše u izveštaju Europola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *