DA LI SU OVO POSLEDICE KLIMATSKIH PROMENA? U Evropi osam velikih zemljotresa – ovi su bili najbliži našem regionu

 DA LI SU OVO POSLEDICE KLIMATSKIH PROMENA? U Evropi osam velikih zemljotresa – ovi su bili najbliži našem regionu

Foto: SD/Shutterstock

U poslednja tri meseca, kada je reč o potresima snažnijim od šest stepeni po Rihteru, ili onima koji su izazvali značajniju štetu, u Evropi je zabeleženo njih osam, a svi osim jednog dogodili su se u Turskoj i Grčkoj. Jedan je krajem novembra potresao Albaniju.

Prošlu godinu stručnjaci su okarakterisali kao seizmički umereno aktivnu, navodeći da je bilo 11 većih potresa kao i da se najviše treslo na području Okeanije. Najubojitiji potresi dogodili su se u Avganistanu. U najsnažnijem je na granici s Pakistanom prošlog leta poginulo 1.100 ljudi.

Od područja najbližih našem regionu, dva zemljotresa, glavni i naknadni, potresli su u martu prošle godine Republiku Srpsku. Epicentar je bio oko 13 kilometara severoistočno od Ljubinja, na jugoistoku zemlje, a njihove magnitude bile su 5,7 i 4,8 po Rihteru. Bio je to i najsnažniji zemljotres u Bosni i Hercegovini u 52 godine. Oštećeno je preko 1.700 građevina, a 76 je uništeno. Jedna osoba je poginula, a dve su teško povređene u Stocu. Potres se osetio od Albanije do Slovenije. U Hrvatskoj je prijavljena šteta na stotinak građevina, uključujući crkvu u Dubrovniku.

U poslednjem potresu sa značajnijim posledicama u bližem susedstvu, u Albaniji je 15. januara u potresu magnitude 4,9 po Rihteru oštećeno 180 zgrada u glavnom gradu Tirani. Tursku je u proteklih 12 meseci potreslo deset potresa sa značajnijom štetom na objektima.

U novembru su se dogodila dva zemljotresa u kojima je bilo ljudskih žrtava. U Izmiru je početkom tog meseca dvoje ljudi poginulo, a srušen je jedan minaret i oštećeno 20 zgrada. Jedna osoba je dobila srčani udar, a jedna je pala sa zgrade. U potresu koji je pogodio krajem tog istog meseca Düzce takođe su poginule dve osobe, jedna od srčanog, jedna bežeći u panici. Povređeno je preko 90 osoba.

Potres magnitude 2,7 po Rihteru u tragediji u Poljskoj odneo je deset života. Stradali su u nesreći u rudniku uglha u Zofiovki.

U Albaniji je na severu zemlje u gradiću Puke u zemljotresu jačine 4,3 u januaru prošle godine oštećeno 39 zgrada, uključujući školu, bolnicu i muzej. Šteta je procenjena na pet miliona evra. U julu se treslo na Islandu, na jugu zemlje, zbog aktivnosti vulkana. U Italiji je u septembru zabeležen potres jačine 4,4. Oštećeno je 15 zgrada i jedna crkva u Đenovi, a taj zemljotres bio je najjači na tom području od kraja 19. veka. U potresu krajem septembra oštećeno je 50-ak zgrada u Holandiji, u potresu jačine 5 po Rihteru. Grčka se protekle godine značajnije tresla pet puta, a učestalost zemljotresa bila je veća pred kraj godine.

U potresu jačine 6,6 na Kipru stradala je stoka i neki domovi, ali je zato u Egiptu bilo troje mrtvih zbog jakog oštećenja jedne zgrade. Taj je zemljotres bio najjači koji je osetio Kipar od devedesetih, a izazvao je cunami od deset centimetara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *