DA LI SE RASPADA KAVAČKA “HOBOTNICA”? Osveta sve brutalnija – za godinu dana uhapšeno više od 200 članova ozloglašenog klana

 DA LI SE RASPADA KAVAČKA “HOBOTNICA”? Osveta sve brutalnija – za godinu dana uhapšeno više od 200 članova ozloglašenog klana

Za samo godinu dana iza rešetaka u više zemalja širom regiona i Evrope našlo se skoro 200 pripadnika zloglasnog kavačkog klana!

Za samo godinu dana iza rešetaka u više zemalja širom regiona i Evrope našlo se skoro 200 pripadnika zloglasnog kavačkog klana!

Iako su bezbednosne službe uspele da razbiju najmanje tri jake ćelije ove kriminalne organizacije – u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, klan i dalje seje strah i smrt, a ključna figura ove mafijaške grupe i dalje je na slobodi, navode stručnjaci.

Šef “kavčana” Radoje Zvicer nalazi se u bekstvu i službe širom sveta već godinu dana ne mogu da mu uđu u trag.

Radoje Zvicer
FOTO: DETECTIVE-INFO.COM.UA

Tri likvidacije

– On vuče konce iz bekstva, sigurno da pronalazi način da komunicira sa svojim saradnicima, koji i dalje nastavljaju da ispunjavaju njegova naređenja. Takođe, postoje operativna saznanja da i njegov pritvoreni partner Slobodan Kašćelan iz zatvora i dalje upravlja mafijaškim poslovima – navodi izvor upoznat s dešavanjima u podzemlju i nastavlja:

– Iako su mnogi mislili da hapšenjem, pre svega, beogradske ispostave klana, Belivukove i Miljkovićeve ekipe, kao i hapšenjem slovenačke ćelije, te Kašćelana i Igora Božovića u Crnoj Gori, klan više neće moći da funkcioniše, stvarnost nas je demantovala. Tako su tokom ove godine, za samo tri meseca, počinjene tri likvidacije pripadnika škaljarskog klana, među kojima i njihovog vođe Jovana Vukotića. Klan ne da nije oslabio hapšenjem brojnih vojnika, već kao da je postao još suroviji u svojoj osveti.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da klan i dalje nastavlja da raste i ne oseća silovite udarce bezbednjaka, jer stalno regrutuju nove ljude.

– “Kavčani” imaju mnogo para i to je osnova za pokretanje svega. Ako dodamo na to da je Radoje Zvicer na slobodi, dok je Slobodan Kašćelan u zatvoru, podelili su se i imaju koristi, iako su na takvim pozicijama. Zvicer okuplja nove i mlade ljude, infiltrira ih u klan i oni postaju deo grupe koja je spremna na svaki zadatak za koji će biti nagrađeni novcem – objašnjava kriminog i nastavlja:

Regrutacija u zatvoru

– S druge strane, Kašćelan i ostali saborci zapravo regrutuju prestupnike u zatvoru, kao i njihove prijatelje koji su na slobodi, a koji su željni da postanu deo zloglasne krimi-organizacije.

Sagovornik ističe i da paravan iza koga se sada kriju vođe njima donosi dosta dobru poziciju.

– Kavački klan sarađuje i s raznim drugim narko-bandama po celom svetu, kao što je primer i tursko podzemlje, koje su angažovali za ubistvo Jovana Vukotića – zaključuje on.

Jovan Vukotić
Foto: MUP

Poslednji u nizu udaraca “kavčanima” istražitelji su zadali pre desetak dana, kada su uhapšeni pripadnici vračarske grupe, koju predvode Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, i Uroš Piperski. Sumnja se da je ova grupa radila za kavački klan, odnosno da je za novac obavljala naručene likvidacije. Iza rešetaka se našlo 16 “vračaraca”, ali njihov vođa Džoni sa Vračara i dalje je u bekstvu.

Borba protiv mafije

– Hapšenjem Belivuka i Miljkovića, kao i njihovih saradnika, 4. februara 2021. započeta je žestoka borba protiv mafije, a tada je palo 30 kriminalaca povezanih s kavačkim klanom. U međuvremenu, u januaru 2021. u Sloveniji je uhapšeno čak 60 osoba povezanih s “kavčanima”, a kojima je, kako se sumnja, rukovodio Milan Vujotić. Ne treba zaboraviti ni hapšenje Kašćelana u Crnoj Gori, koji je u aprilu prošle godine pao s jatacima i od tada se nalazi u Spužu. Članovi ove bande hapšeni su i u Turskoj, Austriji, Holandiji, Hrvatskoj – objašnjava sagovornik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *