DA LI NAM PRETI NOVI KARANTIN? Majmunske boginje sve bliže srbiji, epidemiolozi otkrivaju ima li mesta PANICI

 DA LI NAM PRETI NOVI KARANTIN? Majmunske boginje sve bliže srbiji, epidemiolozi otkrivaju ima li mesta PANICI

Foto: Profimedia

Do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze majmunskim boginjama i više od 100 sumnjivih van zemalja afričkog kontinenta, u kojima se bolest obično šire.

Zaraza je praktično otkrivena u više od 20 neendemskih zemalja. Svetska zdravstvena organizacija očekuje i upozorava da će se brojke povećati i zato traže od zemalja da pojačaju nadzor.

Zbog situacije sa majmunskim boginjama sve više se pominje i karantin, a belgijske vlasti su prve u Evropi uvele izolaciju i karantin u trajanju od 21 dan za zaražene.

I zdravstveni zvaničnici Velike Britanije dali su preporuku da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima izoluju na tri nedelje. Šta je sa Srbijom?

U Srbiji majmunskih boginja za sada nema, a epidemiolozi ne isključuju mogućnost da će se pojaviti. Smatraju da je nadzor potreban, ali da neće biti potrebe za karantinom.

Najveći broj slučajeva zaraženih majmunskim boginjama registrovan je u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji, dok su u ostalim zemljama registrovani samo sporadični slučajevi. Od zemalja u okruženju zaraza je stigla do Slovenije.

Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović kaže da nema mesta za paniku, ali da treba biti oprezan i preduzeti mere prevencije.

Smatra da je najvažniji nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju – odakle je ko došao, s kim je bio u kontaktu. 

– Nadzor ima smisla, ali ne treba praviti paniku. Najviše zaraženih imaju zemlje koje komuniciraju sa zapadnom i centralnom Afrikom. Nije slučajno što su Belgijanci uveli karantin, ali to je više izolacija. Ovi imaju vrlo jake kontakte, njihovi građani često putuju u oblasti zapadne i centralne Afrike. Nigerija, koja se pominje kao zemlja iz koje je to krenulo je velika, a mnogo Evropljana, Amerikanaca, Australijanaca žive tamo. Ima i naših građana. Treba biti oprezan i pojačati kontrolu kada dolaze na aerodromima, graničnim prelazima. Pošto imamo i u Evropi pojavu, treba da kontrolišemo i odakle dolaze i s kim su bili u kontaktu – rekao je Tiodorović.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

“Neopravdan strah”

Pojašnjava da je strah od nove epidemije neopravdan, da se majmunske boginje ne mogu porediti sa koronom, da se virus teže prenosi i da nije sklon mutacijama (u pitanju DNK virus, dok je korona RNK virus).

Navodi da se zaraza u Evropi raširila nakon prajd festivala na Kanarskim ostrvima i da su, uglavnom, zaraženi mladi muškarci 20 do 46 godina. 

– Biće i žena sigurno, jer se virus može preneti istom posteljinom, istim priborom za jelo, peškirom, odećom, obućom. Bez obzira na to boginje i ako se pojave u Srbiji širiće se u okviru manjih grupa, koje komuniciraju među sobom ili onih koji se druže, koji su intimni – rekao je Tiodorović.

Lekari su jedinstveni u stavu – majmunske boginje nisu karantinska bolest. Epidemiolog prof. Zoran Radovanović rekao je ranije da su majmunske boginje slične velikim boginjama i da vakcina protiv variole vere štiti 85 odsto. Međutim, te vakcine odavno nema i u Srbiji jer je bolest iskorenjena.

Foto: Profimedia

– Vakcinu imaju Amerikanci jer oni stalno vakcinišu jedan broj svojih vojnika, da za slučaj potrebe mogu da reaguju. Virus velikih boginja jeste iskorenjen, ali se čuva u dve laboratorije u Sibiru i u Atlanti, te pretpostavljaju da bi odatle mogao da izađe nepažnjom ali i namerom – pojašnjava Radovanović. 

On je naglasio da se bolest ne prenosi tako lako i da, ukoliko se majmunske boginje pojave, ne očekuje da oboli veliki broj ljudi. U 11 zemalja, van endemskog afričkog područja, pojavio se zapadnoafrički tip majmunskih boginja koji je blaži od centralnoafričkog tipa koji ima veću smrtnost. 

“Dobro poznat virus”

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je da ukoliko je u pitanju standardni virus majmunskih boginja nema mesta za paniku.

Podseća da se virus majmunskih boginja prenosi kontaktom i razmenom telesnih tečnosti, zbog čega se najviše i javlja kod muškaraca homoseksualne orijentacije.

Klinička slika majmunskih boginja slična je onoj kod velikih boginja. Počinju groznicom i jezom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a može se javiti kašalj i bol u grlu. Za razliku od velikih boginja, kod majmunskih može doći do uvećanja limfnih čvorova na vratu, pod pazuhom ili preponama.

Nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija osip, koji često počinje na licu, a potom prelazi na druge delove tela. Osip prolazi kroz faze crvenila, plihova, gnojnica i tek na kraju stvaraju se kraste koje otpadaju.