DA LI NAM PONOVO PRETE POPLAVE? Novi talas vode očekuje se sutra – meteorolog objasnio šta se dešava

 DA LI NAM PONOVO PRETE POPLAVE? Novi talas vode očekuje se sutra – meteorolog objasnio šta se dešava

Poplave koje su se desile juče u Srbiji posledica su velikih količina padavina na planinama u okolini reka Lim i Ibar, kaže meterolog Ivan Ristić.

On je objasnio da problemi u gradovima nastaju kada padavine pređu 20 litara po metru kvadratnom za šest sati, odnosno 40 litara po kvadratu za 12.

– Što se tiče bujičnih poplava na planinama nastaju kada padavine pređu 80 litara za 12 sati. To se sada desilo. Od Cetinja pa sve do granice sa Rumunijom bila je jedna linija, a na svim planinama je između subote i nedelje bilo po 100 litara kiše po kvadratnom metru. I došlo je do izlivanja zbog tolike količine vode – objasnio je on.

Ako je za utehu, narednih dana se ne očekuju obilnije padavine u Srbiji, ali će biti vetrovito.

Vetar će duvati 100 na sat!

U Srbiju dolazi novi ciklon iz Đenove. On će se osetiti kroz jugoistočni vetar, a u Vršcu i Velikom Gradištu bi njegovi udari mogli da budu i 100 na sat – kaže Ristić.

Međutim, bujice u Crnoj Gori neće se smiriti.

– Problem je što će u Crnoj Gori i dalje biti 100 litara po kvadratu na uzvišenjima u priobalju. I to u utorak popodne i sredu pre podne. To može da se odrazi na vodostaje, naročito zbog Lima i Ibra kojima su izvorišta u Crnoj Gori – kaže Ristić.

Ivan Ristić
Foto: Printscreen RTS

Srećom, u Srbiji ne bi trebalo da bude većih izliva reka.

– U Srbiji će biti mnogo manje posledica nego juče, a reke ne bi trebalo da budu tako obimne kao prethodnih dana – objasnio je Ristić.

 Najteže na reci Lim u Prijepolju

Direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović izjavio je da je trenutno najteža situacija na reci Lim u Prijepolju, a da će poplavni talas trajati još danas i sutra.

U Novom Pazaru i Tutinu situacija je danas pod kontrolom a reke su se vratile u svoja korita.

– U toku noći smo postavili zaštitni sistem, a trenutno se u jednom naselju koje je ugroženo ređaju džakovi za odbranu od poplava – rekao je Puzović za Tanjug i dodao da je na vodnoj jedinici “Lim-Prijepolje” uvedena redovna odbrana od poplava na reci Grabovici u Sjenici, u dužini od 0,7 kilometara.

Na severu KiM je došlo do izlivanje Ibra, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

– Imajući u vidu da su obilne padavine dovele do toga da je zemljište poplavljeno vodom, a sa njom se bunari vodomera i druga mesta pune prljavom vodom. U takvoj situaciji postoji šansa da će kišnica iz vaših bunara prodreti kroz sve potencijalne rupe u vašoj mreži snabdevanja. U ovom slučaju, voda za piće koju konzumirate može biti kontaminirana nečistom vodom – navodi se u saopštenju vodovoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *