DA LI JE OVO NAJTOPLIJI 1. NOVEMBAR U BEOGRADU? Natprosečne temperature u glavnom gradu, ali ipak nedovoljno za REKORD

 DA LI JE OVO NAJTOPLIJI 1. NOVEMBAR U BEOGRADU? Natprosečne temperature u glavnom gradu, ali ipak nedovoljno za REKORD

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

U Srbiji je danas natprosečno toplo, u Beogradu se očekuje da maksimalna temperature bude 27 stepeni, u Loznici čak 28 stepeni Celzijusa, a lokalno bi moglo da bude i za stepen više.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) iznad većeg dela zemlje biće sunčano vreme sa natprosečnim temperaturama za ovo doba godine, a da li će biti oboren i temperaturni rekord otkriva meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj.

– Podaci o maksimalnoj temperaturi danas ipak neće biti oboreni, jer je najtopliji 1. novambar bio 1926. godine, kada je u Beogradu izmereno 29,3 stepena. To je apsolutni maksimum za Beograd, ali sa druge strane mi danas očekujemo da u Srbiji maksimalne temperature budu od 20 stepeni na severu Vojvodine, gde je malo niža temperatura zbog zadržavanja magle, do 28 u centalnoj i zapadnoj Srbijie, gde će se temperature približiti maksimumu koji je ranije zabeležen – kaže Slobodan Sovilj.

Najtopliji novembar, kaže Sovilj, u istoriji merenja bio je 2019. godine. Srednja maksimalna temperatura tokom tog novembra je bila 16,5 stepeni, što je za pet stepeni više u odnosu na prosečne vrednosti, a referentni period koji se uzima za prosek je od 1981. do 2010. godine u ovom slučaju.

Najtopliji i najhladnij november

– Tokom tog novembra 2019. godine zabeleženo je čak šest dana sa temperaturom preko 20 stepeni. Drugi najtopliji novembar je bio 1963. godine, a treći najtopliji novembar beležimo 2010. godine. Kada je reč o najhladnijem novembru on je bio 1988. godine i tada je temperatura bila za skoro šest stepeni niža u odnosu na referetne prosečne vrednosti. Dok, ako govorimo o hladnom novembru nakon 2000. godine, jedan od najhladnijih je bio 2011. godine i srednja temperatura je bila samo 8,8 stepeni – kaže Sovilj.

Meteorolog najavljuje da narednih desetak dana nema temperaturnih iznenađenja. Naime, neće biti toplo kao što je danas ili što je bilo juče, ali će temperature biti iznad proseka.

Stiže košava

– Od 4. do 6. novembra će duvati košava, a maksimalne temperature početkom sledeće nedelje će biti 15-16 stepeni. Neće biti jutarnjih mrazeva, nema ni snega na planinama, ni u nižim predelima i za sada je sve u granicama stablnijeg vremena – kaže Slobadan Sovilj.

Tanjug/​Rade Prelić

Tabela deset najtoplijih novembara u prestonici svih vremena ide na ruku meteorolozima koji zagovaraju tezu da se hladni i topli talasi ponavljaju u ciklusima, pa smo tako vrele novembre imali u trećoj (1923. i 1926.) i sedmoj deceniji (1963. i 1969.) 20. veka, ali i u ovoj aktuelnoj (2012, 2013, 2019).

Zagovornici teze globalnog zagrevanja, međutim, mogu da istaknu kako je šest od deset najtoplijih novembara zabeleženo baš u novije doba, u 21. veku.

Prosečna srednja maksimalna temperatura u novembru bila je 17,0 stepeni.

– Najtopliji je bio 5. novembar kada je najviša dnevna temperatura u Beogradu iznosila 24,9 stepena – dodali su iz RHMZ-a.

Topli su bili novembarski dani, a još toplije noći. I to najtoplije od kada se vrše meteorološka merenja! One su bile u kategoriji “veoma toplo”, a ponekad čak i “ekstremno toplo”.

Tanjug/​Rade Prelić

Nijednom u novembru temperatura u Beogradu nije bila ni blizu minusa. Najhladnije je bilo 30. novembra sa 2,7 stepena. Za to vreme imali smo prosečnu količinu padavina, a najviše kiše palo je 29. novembra – 19,4mm.

Ovog novembra, prema podacima RHMZ, srednja novembarska temperatura imaće vrednosti od 6 do 8 stepeni, a u planinskim predelima od 3 do 6 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biće od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od 6 do 10, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 2 do 5 stepeni, a na planinama od 0 do 2 stepena.

U drugoj i trećoj dekadi meseca prognozira se – od 2, u Somboru i Kikindi, do 8 u Kragujevcu i Nišu, a mraznih dana u nižim predelima sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama će biti od 10 do 13.