DA LI ĆE USKORO I KOD NAS? POZNATI METEOROLOG TVRDI DA HOĆE! Kod komšija se ZABELELO, jutros napadalo i do DESET centimetara snega

 DA LI ĆE USKORO I KOD NAS? POZNATI METEOROLOG TVRDI DA HOĆE! Kod komšija se ZABELELO, jutros napadalo i do DESET centimetara snega

Foto: Profimedia

Na planinama u severozapadnom delu Slovenije pao je prvi sneg, javlja meteo.si.

Na vrhu Kredarica, nedaleko od Triglava, gde je trenutna temperatura tri stepena Celzijusa, već palo 10 centimetara snega.

Sneg pada i na Kaninu, gde je su sedam sati ujutru pala tri centimetra snega.

Prve pahulje su se već pomešale sa kišnim kapima na Krvavcu, Vršiču i Uršljoj Gori.

Snežne padavine na Kredarici prati i jak severni vetar sa udarima do 70 kilometara na sat, zbog čega nastaju mećave, prenosi portal 24ur.

Na toj palnini je današnjim snežnim padavinama prekinut niz od 103 dana bez snežnog pokrivača.

Prema prognozama slovenačke Agencije za životnu sredinu (Arso), obilne padavine koje su od četvrtka izazvale probleme u skoro celoj zemlji zadržaće se u zapadnoj, centralnoj i južnoj Sloveniji.

Sneg moguć i u Srbiji

Ceo vikend i početak sledeće nedelje biti znatno hladniji od proseka. Na planinskim vrhovima čak je moguć prvi jesenji sneg, najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

– Do oko 25. septembra biće relativno hladno uz vrlo hladne noći, posebno oko 22. septembra. Posle 25. septembra očekuje nas malo toplije vreme, ali uz moguće novo pogoršanje – piše Čubrilo.

Naš meteorolog je istakao i da će ponedeljak i utorak verovatno će proći uz više oblaka, ponegde ponovo donose kišu i sneg preko 1000mn,v ali se obilne padavine ne očekuju. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od 12 do 17 stepeni Celzijusa.