DA LI ĆE JOKIĆ I TEO IGRATI NA MUNDOBASKETU? Pešić otvorio uvek goruću temu

 DA LI ĆE JOKIĆ I TEO IGRATI NA MUNDOBASKETU? Pešić otvorio uvek goruću temu

Selektor Srbije Svetislav Pešić nakon plasmana na Mundobasket nije znao da li će sve najbolje igrače imati na raspolaganju. Naravno da su pod najvećim znakom upitnika naši košarkaši u NBA ligi, pre svega dvostruki MVP Nikola Jokić kojeg je Pešić pomenuo.

Odmah počinjemo pripreme. Pravimo kalendar, imamo neke pozive za utakmice u pripremnom periodu. Moramo da vidimo kako da izaberemo protivnike, to nam je prioritet od stra. Tarlać i ja sedamo i gledamo protiv koga ćemo igrati – rekao je Pešić i dodao:

Po sporazumu NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka. Ništa se još ne zna. Jokić će možda osvojiti NBA, dokle će on igrati… Ne znamo šta će biti, dokle će Bogdanović stići… Evroliga je tek sada počela, sada je svaka utakmica plej-of. Najbolji timo završavaju u trećoj nedelji juna, a mi u trećoj moramo da se skupljamo. Gledaćemo da u junu pozovemo kandidate koji su odavno završili, da napravimo zajednički trening. Loša priprema, loši rezultati. Idemo da izvučemo najbolje, da se dobro pripremimo. To je prioritet.

Upitan je i u kojoj meri su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo bile izazov za njega.

Pazite, da li je izazov? Naravno, prvi put se kao trener suočavam sa novim sistemom takmičenja. Suočavaš se sa dosta stvari, koje ne zavise od tebe. Vrlo teška situacija za nas, najduže kvalifikacije koje su napravljene. Da se ne ponavljam, imali smo preko 40 igrača koji su igrali te kvalifikacije, znači kontinuitet ne postoji. To je improvizacija… Ja ne kritikujem, samo primećujem. Ne napadam vas, ali kažete Pešić je dobio pojačanje iz Evrolige… Ja sam odmah pao u nestvest (smeh). Oni su došli prekjuče, videli ste kako je šutirao Dobrić večeras, a pre toga nije bio u formi… On to ima. Želim da kažem da je dosta komplikovano igrati kvalifikacije. Videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Oni su izgubili od ekipe koja nije favorit. Samo tri dana pre toga su dobili Kanadu, koja je ekipa, koja će ići na medalju. I to su pobedili bez Deka i Laprovitole. Oni su otputovali za drugu utakmicu, a Laprovitola je promašio dva bacanja… Mislite dođu igrači iz Evrolige i mislite da je sve rešeno? Pa nije rešeno – ističe Pešić.

Selektor je potom upitan i o statusu Miloša Teodosića i hoće li on dobiti poziv, nakon što je odstranjem iz selekcije pred Evrobasket.

Niko nije odstranjen iz reprezentacije, a svi su tako preneli. Ne znam…kroz ovaj tim je prošlo četrdeset momaka. Sve ćemo sagledati i pripremiti se da sastavimo što bolji tim – tajanstven je bio popularni Kari.

Pohvalno je govorio o prvoplasiranoj selekciji naše kvalifikacione grupe – Letoniji.

Litvanci su zemlja košarke, ali u ovom trenutku Letonija je bolja ekipa. Ići će veoma visoko na Mundobasketu. Dominantno su osvojili grupu. Mi nismo imali kontinuitet, ali smo videli i dobre stvari. Momke koji potencijalno će igrati na Svetskom prvenstvu, a nadamo se i Olimpijske igre – zaključio je Pešić.