DA LI ĆE DA SKOČE CENE ENERGIJE? Šef IAE otkriva kakva nas zima čeka – ovo treba da nas zabrine

 DA LI ĆE DA SKOČE CENE ENERGIJE? Šef IAE otkriva kakva nas zima čeka – ovo treba da nas zabrine

Foto: Profimedia

Izjava šefa Međunarodne agencije za energiju (IEA), Fatih Birola, ukazuje na mogući scenario u kojem bi cene energije mogle porasti tokom predstojeće zime. Prema Birolu, ovo bi se moglo dogoditi ako Kina doživi nagli ekonomski rast i pojačano traži tečni prirodni gas na svetskim tržištima, istovremeno kada severna hemisfera doživljava vrlo hladnu zimu.

U slučaju ostvarenja ovog scenarija, postoji mogućnost da dođe do pritiska na povećanje cena prirodnog plina. Birol je stoga pozvao vlade da nastave s programima obnovljive energije i da podstaknu svoje stanovništvo na štednju energije.

Važno je napomenuti da su u Nemačkoj i drugim evropskim državama na snazi mere koje ograničavaju cene energenata za potrošače do određenog nivoa. Međutim, takve mere su istekle u Velikoj Britaniji prošlog meseca, što znači da bi cene energije u toj zemlji mogle biti podložne promenama.

Važno je pratiti razvoj situacije i vremenske uslove na severnoj hemisferi kako bismo bolje razumeli uticaj na cene energije tokom predstojeće zime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *