ČUVENI SEIZMOLOG UPOZORAVA NA NOVU OPASNOST: Tursku je pogodio najveći zemljotres u istoriji, ali nije GOTOVO?!

 ČUVENI SEIZMOLOG UPOZORAVA NA NOVU OPASNOST: Tursku je pogodio najveći zemljotres u istoriji, ali nije GOTOVO?!

Foto: Profimedia

Zemljotres koji je pogodio Tursku zahvatio je površinu od 470 kilometara i s obzirom na razmere pogođene teritorije ovo je najjači zemljotres u istoriji zemlje, rekao je turski seizmolog Dogan Perinček.

– Ovo je ogromna tragedija. Zemljotres je zahvatio ogromnu teritoriju od 470 kilometara. Poređenja radi, dužina Mramornog mora je oko 250 kilometara. Potresi koji su usledili nakon zemljotresa dostizali su 6,6 stepeni – dakle bili su skoro jednaki glavnom udaru. Po razmerama teritorije koju je pogodio ovo je verovatno prvi ovakav zemljotres u Turskoj – ocenio je ekspert.

On je podsetio da je Turska preživela mnogo zemljotresa na tektonskim rasedima – na primer zemljotres u Erzindžanu 1939. godine imao je magnitudu 7,9 jedinica Rihterove skale, ali je zahvatio mnogo manje područje.

Međutim, Perinček objašnjava da je sada zemljotres obuhvatio veliku teritoriju jer je epicentar bio na mestu gde se u jednoj tački spajaju dva raseda – rased Mrtvog mora i istočnoanadolski rased.

– Kahramanmarašm se nalazi baš pored te tačke. Dakle, zemljotres se dogodio na mestu gde se spajaju ta dva raseda što je i odredilo njegove destruktivne razmere. Ovo nije standardna situacija – ističe seizmolog.

Povećana seizmička aktivnost u Čanakaleu

Perinček se više od 10 godina bavi svakodnevnim praćenjem i analizom seizmičke aktivnosti u zemlji koristeći posebne karte. Kako kaže, u poslednjih 10 dana beleži povećanu seizmičku aktivnost u Čanakaleu (lučki grad na obali Dardanela) iz pravca Mramornog mora.

– Već tri godine predviđam zemljotres u Čanakaleu. Rased koji prolazi u tom području otprilike jednom u 250 godina izazove zemljotres jačine od oko sedam stepeni. Tamo se poslednji put dogodio zemljotres pre 287 godina. Sada je ponovo vreme, u svakom trenutku može da počne podrhtavanje. Zapažanja iz Mramornog mora potvrđuju ovu pretpostavku – rekao je Perinček.

Snažni zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju odneli su najmanje 15.383 života. Operacije potrage i spasavanja se nastavljaju.

Više vesti o zemljotresu u Turskoj pročitajte OVDE.