ČUVAJTE SE! POJAVILA SE NAJOTROVNIJA ZMIJA U NAŠEM KOMŠILUKU: Napada samo u JEDNOM slučaju – ovako je možete prepoznati (FOTO)

 ČUVAJTE SE! POJAVILA SE NAJOTROVNIJA ZMIJA U NAŠEM KOMŠILUKU: Napada samo u JEDNOM slučaju – ovako je možete prepoznati (FOTO)

Foto: Facebook/Printskrin/Hrvatski lovački portal-Forum

Lovački je portal na svojim društvenim mrežama objavio fotografiju poskoka na ostrvu Pag i pritom su napisali poruku “Čuvajte se”.

Inače, poskok (Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija evropska zmija iz porodice ljutica (Viperidae). U Hrvatskoj je poskok takođe i jedna od strogo zaštićenih vrsta, piše sajt Priroda.

Kako prepoznati poskoka?

Poskok može da naraste i do 100 centimetara. Glava mu je uglavnom srcolika, oči su velike, a posebno upečatljive su veoma izdužene zenice koje mu daju preteći pogled. Na vrhu glave se nalazi karakterističan roščić po kojem je prepoznatljiv. Ženke narastu oko 60 cm, a mužjak i do 100 cm. Na leđima se nalazi karakteristična “cik – cak” linija koja je kod nekih primeraka izlomljena, i tako stvara rombove.

Nisu agresivni prema ljudima

Dolaskom toplijeg vremena u proleće će izaći iz svog skrovišta u kojem je hibernirao i kreće u potragu za suncem, hranom i naravno partnerom sa kojim će se pariti. Krajem leta ženka će okotiti desetak malih poskoka koji su odmah spremni za život, što naravno uključuje otrov radi lova na sitne guštere, skakavce i stonoge. Odrasle jedinke love uglavnom male sisare, guštere i ptice koji tako predstavljaju i glavnu hranu ovih zmija.

Kao i ostale zmije, ni poskok nije agresivan prema ljudima i zato po pravilu će pokušati da pobegne od čoveka. Samo u krajnjem slučaju će napasti i ugristi, ukoliko se ubrizga veća količina otrova u krvotok može biti i opasan po život.