CURENJE AMONIJAKA KOD PIROTA IZAZVALO GOMILU PROBLEMA: Doneta naredba – voda u Beloj Palanci nije za piće

 CURENJE AMONIJAKA KOD PIROTA IZAZVALO GOMILU PROBLEMA: Doneta naredba – voda u Beloj Palanci nije za piće

Voda iz gradskog vodovoda u Beloj Palanci iz preventivnih razloga ne sme da se koristi za piće i pripremu hrane zbog curenja amonijaka kod Pirota, a nakon skliznuća vagona sa tim gasom u Nišavu, naredba je iz Štaba za vanredne situacije Bele Palanke, pišu Južne vesti.

U Pirotu je proglašena vanredna situacija nakon nezgode i iskliznuća teretnog vagona i curenja amonijaka u blizini tog grada, a u Beloj Palanci, koja se nalazi nizvodno od toka Nišave, preventivno se ne preporučuje korišćenje vode iz vodovoda.

– Štab za vanredne situacije opštine Bela Palanka doneo je naredbu da se voda iz gradskog vodovoda preventivno ne koristi za piće i pripremu hrane do dobijanja zvaničnih rezultata o ispitavanju vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot, koji se očekuju danas u prepodnevnim časovima. Obaveštavaju se vlasnici poljoprivrednih gazdinstava da ne koriste vodu iz reke Nišave za navodnjavanje poljoprivrednih zasada do daljeg – saopštavaju iz Opštine.

Da vodosnabdevanje Niša, grada koji se nalazi dalje nizvodno na toku Nišave, nije ugroženo posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu, saopštavaju iz Gradske uprave.

 Snabdevanje Niša je uredno, jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno. Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana – saopštavaju iz Grada, prenose Južne vesti.