Zastava Velike Mađarske ne može da se istakne na utakmicama, Rumuni sve objasnili

 Zastava Velike Mađarske ne može da se istakne na utakmicama, Rumuni sve objasnili

Foto: Profimedia

Iako je fudbalski savez Mađarske najpre objavio da je Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) donela u najmanju ruku čudnu odluku da se zastava takozvane “Velike Mađarske” ne tretira kao politički simbol, stigao je demant od strane Fudbalskog saveza Rumunije.

Prema prvobitnoj vesti, koju su inicirali Mađari, oni su navodno uspeli da posle nekoliko pokušaja korišćenje ove zastave ne bude sakncionisno od strane UEFA, jer se ”ne radi se o bilo kakvom rasizmu niti pretenzijama na tuđe teritorije, nego o veličanju i poštovanju države koja je nekada postojala”.

  • MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača – stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Mađarske.

Stiglo je kasnije i obaveštenje od Rumuna:

  • UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje pominje MLSZ na međunarodnim utakmicama. Smatramo da je MLSZ pogrešio kada je saopštio da će na utakmicama moći da se ističu pomenute zastave, jer to predstavlja odstupanje od Disciplinskog pravilnika UEFA. FRF će ako bude neophodno o svemu obavestiti Disciplinsku komisiju UEFA – navodi se u saopštenju RFR i ističe se da revizionizam nije prihvaćen u fudbalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *