ČLANICA EU ŠURUJE SA RUSIMA UPRKOS ZABRANI: Moskva pronašla način da zaobiđe sankcije uz pomoć ove države

 ČLANICA EU ŠURUJE SA RUSIMA UPRKOS ZABRANI: Moskva pronašla način da zaobiđe sankcije uz pomoć ove države

Foto: Shutterstock

Tankeri sa ruskom naftom nastavljaju da pristaju u evropske luke, uprkos zabrani koju je uvela Evropska unija, piše kolumnista De Velta Danijel Vecel.

On je podsetio da je EU 8. aprila uvela peti paket sankcija, zabranjujući pristajanje skoro tri hiljade ruskih brodova u evropske luke. Istovremeno, članicama EU je dozvoljeno da naprave izuzetke kada je u pitanju hrana, medicinski transport ili uvoz energije.

Međutim, mesec dana kasnije, nema striktnog poštovanja ograničenja, kaže Vecel.

– Naftni poslovi ruskih energetskih transnacionalnih korporacija Rosnjeft i Lukoil nastavljaju da se nesmetano odvijaju kroz evropske luke – rekao je Vecel.

Prema njegovim rečima, Grčka, koja ima najveću flotu tankera na svetu, pomaže da se zaobiđu sankcije Rusiji. Lokalni brodovlasnici, za razliku od ostalih Evropljana i Amerikanaca, proširuju poslovanje sa Rusijom. Na primer, krajem aprila, supertanker Nisos Renia ukrcao je rusku naftu u luci Roterdam i uputio se ka Singapuru. Pošiljke u Indiju, Kinu i Južnu Koreju takođe su u porastu, a vozarine su se utrostručile.

Prema podacima osiguravajuće kompanije Lojds, u aprilu je 190 tankera napustilo luke Primorsk, Sankt Peterburg, Ust-Luga i Novorosijsk, od kojih je 76 bilo pod grčkom zastavom. Odnosno, u odnosu na prošlu godinu, Grčka je utrostručila udeo u transportu ruske nafte.

Prema Veltu, Grčka se protivi naftnom embargu protiv Rusije. Ova mera treba da bude uvrštena u šesti paket sankcija.