CIKLON IZ GRČKE POSTAO URAGAN: Nakon Turske i Bugarske sada je ova zemlja na pragu katastrofalnog razaranja

 CIKLON IZ GRČKE POSTAO URAGAN: Nakon Turske i Bugarske sada je ova zemlja na pragu katastrofalnog razaranja

Foto: Twitter Printscreen/@SociallyVulgar, @s_txvd, @TheOracIe_, @frantz_e

Libiji preti katastrofa.

Prethodnih dana Grčku je pogodio veoma snažan ciklon, koji je uslovio katastrofalne posledice u delovima zemlje, a ovog vikenda ovaj ciklon preti još jednoj zemlji.

Najkritičnija situacija u Grčkoj bila je u Tesaliji, na Pilonu i Skijatosu. Ovi predeli još uvek su pod vodom, ima i poginulih.

Ovaj ciklon ostaće upamćen kao ciklon koji je Grčkoj doneo istorijske padavine. U mnogim predelima za dan su pale količine koje padnu za mesec-dva dana. U okolini Volosa za jedan palo je preko 750 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosečna godišna količina padavina oko 400 litara.

Inače, centar ovog ciklona nalazio se nad Jonskim morem i sada se premestio južnije. Ovog vikenda centar ciklona nalazi se nad južnim delom Sredozemnog mora ispred obala Libije. Ovaj ciklon sada je poprimio tropske karakteristike (mediteranski uragan) i svojim centrom udariće o severnu obalu Libije.

Centar ciklona obrušiće se na Bengazi, drugi po veličini grad u Libiji.

Očekuju se ekstremno obilne kiše, čak i više od 100, lokalno i 200 litara kiše po kvadratnom metru. Očekuju se razorne poplave i bujice, jer je reč o polupustinjskim predelima. U ovim predelima u septembru padne tek 5 litara kiše, a tokom godine oko 200-250 litara, tako da sada postoji mogućnost da u jednom danu padne kiše koliko za godinu dana, pa suvo zemljište neće moći da prihvati ogromne količine vode.

Pored obilnih padavina, očekuju se olujni vetrovi preko 100 km/h i veoma visoki talasi. Nakon trajanja od nedelju dana i veoma sporog premeštanja, ciklon će početkom sledeće sedmice išeznuti nad pustinjskim predelima Sahare u blizini granice sa Egiptom, ali će za sobom ostaviti razorne posledice po Grčku i Libiju.

Dakle, nakon razornog zemljotresa u Maroku i više stotina mrtvih, Libija će biti još jedna država na severu Afrike koja će se naći na udaru opasne elementarne nepogode, a koja će biti opasna i po ljudske živote, naročito što je skoro nezabeležena u ovim predelima.