CENA STRUJE POVEĆANA, ALI POSTOJI NAČIN DA UMANJITE RAČUN! Obratite pažnju na svakodnevne navike i ostvarite veliku uštedu na OVAJ način

 CENA STRUJE POVEĆANA, ALI POSTOJI NAČIN DA UMANJITE RAČUN! Obratite pažnju na svakodnevne navike i ostvarite veliku uštedu na OVAJ način

Foto: Shutterstock

Proizvodnja uglja i struje je stabilizovana, a struja se u decembru izvozila i zarađeno je 16,4 miliona evra. Ipak, preporuke za štednju i dalje važe, a popusti su od 15 do 30 posto.

Domaćinstva u Srbiji su najveći potrošači struje – čak 42 odsto. Svaka ušteda znači, posebno sada kada je cena struje povećana. A zbog lepog vremena, najveće uštede mogli bi da ostvare oni koji se greju na struju. Anketirani građani kažu da su uglavnom uspeli da uštede struju u oktobru i novembru u odnosu na prošlu godinu i da su ostvarili popuste. 

Samo promenama svakodnevnih navika jedno domaćinstvo može uštedeti mesečno i do 30 posto struje:

– paliti bojler samo po potrebi a termostat podesiti na 60 stepeni;
– frižider na 4 stepena a zamrzivač na -18 stepeni;
– tokom dana koristiti prirodno osvetljenje;
– gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi;
– tokom noći spustiti roletne i zavese;
– ne pokrivati grejne uređaje jer tako emituju manje toplote;
– mašine za pranje sudova i veša uključivati, kada su pune i na program sa nižim temperaturama pranja;
– kuvati u poklopljenoj posudi koja je srazmerna grejnoj površini.

– Racionalno trošenje energije podrazumeva sigurno segment štednje o kome govorimo i imamo određene rezultate. Ali pored toga moraju i privreda i Vlada i domaćinstva da rade uporedo na segmentu koji mi u struci zovemo energetska efikasnost. I paralelno ta dva procesa daju najbolje rezultate – kaže Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Resorna ministarka obišla je dispečerske centre Elektrodistribucije Srbije, Gastransa, Transportgasa. Kaže da je snabdevanje svim energentima stabilno.

– Što se tiče i gasa jako je bitno da imamo redovno snabdevanje da imamo ustanovljen kvalitet i sve ostale parametre da bi taj protok kroz Srbiju bio redovan jer mi smo i tranzitna zemlja za gas – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. 

Iz EPS-a poručuju – proizvodnja uglja i struje je stabilizovana, struja se povremeno i izvozi; u decembru na izvozu je zarađeno 16,4 miliona evra.