CELA SRBIJA ĆE BITI ZAVEJANA, SNEŽNE PADAVINE I ZA VIKEND: Očekuje se čak do deset centimetara snega – nećete verovati koliko ćemo biti u minusu!

 CELA SRBIJA ĆE BITI ZAVEJANA, SNEŽNE PADAVINE I ZA VIKEND: Očekuje se čak do deset centimetara snega – nećete verovati koliko ćemo biti u minusu!

U Srbiji jutros pada slab i umeren sneg, a u 6 sati najhladnije je bilo na Kopaoniku, gde je izmereno minus 6 stepeni Celzijusa, i na Zlatiboru i u Sjenici, gde je bilo minus 5 stepeni.

U Beogradu je izmereno nula stepeni. Danas i tokom vikenda u Srbiji će biti oblačno i hladno sa snegom, a na istoku i severoistoku može biti i susnežice.

Na severu Vojvodine i na jugu Kosova i Metohije biće uglavnom suvo.

– U većini nižih predela Srbije i u Beogradu formiraće se manji snežni pokrivač, manje-više oko 5 centimetara, lokalno i više, dok će u planinskim predelima doći do povećanjeg postojećeg za oko 10 centimetara – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Timočka i Negotinska Krajina, delovi Banata, sever Vojvodine i Kosova i Metohije mogu ostatati bez snežnog pokrivača.

Jutarnja temperatura biće oko 0°C, a maksimalna dnevna od 1 do 3°C, na istoku Srbije i na jugu Metohije do 5°C.

Temperatura u Beogradu kretaće se uglavnom oko 1°C.

– U nedelju tokom dana sledi slabljenje padavina, do kraja dana i večeri i prestanak. U ponedeljak u Srbiji će biti suvo i prohladno sa sunčanim intervalima, uz slab jugozaapdni vetar. Maksimalna temperatura biće od 2 do 5°C, u Beogradu do 3°C – kaže Đurić.

Početkom sledeće sedmice veoma snažan ciklon premeštaće se sa severa Evrope ka istočnoj i on će perifernim delom zahvatiti i Srbiju, a hladni front u sklopu njega obodnim delom preći će preko Srbije, tako da će sa severoistoka i severa prodrazi i hladna vazdušna masa.

– U noći ka utorku u severnim, a u utorak u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, prolazno uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće u neznatnom porastu, a po prodoru hladnog fronta u padu, uz jak severozapadni vetar. Nakon pada u ponedeljak, u utorak sledi porast vazdušnog pritiska, pa će u sredu biti suvo, ali u četvtak će još jedan identintičan sistem pogoditi Srbiju, uz prolazne i slabe padavine – kaže meteorolog.

Prema trenutnim prognozama nakon 5. februara ojačaće termički visinski greben, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, uz visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od 5 do 10°C, dok se u jutarnjim časovima očekuju magla i slab mraz.