CELA PORODICA DANAS TREBA DA URADI JEDNU STVAR: Slavimo Svetog Ksenofonta i Mariju – verovanje kaže da ćete samo tako IMATI SREĆE

 CELA PORODICA DANAS TREBA DA URADI JEDNU STVAR: Slavimo Svetog Ksenofonta i Mariju – verovanje kaže da ćete samo tako IMATI SREĆE

Foto: Youtube/Printscreen/ Verski kalendar

Srbi vekovima veruju da je dan posvećen Prepodobnom Ksenofontu i Mariji dan kada porodica mora i treba da bude na okupu. U staroj Srbiji običaj je da se na ovaj dan ide u crkvu, porodično i pali sveća za zadravlje. Ako uradite ovo, veruje se da će sreća pratiti vašu porodicu tokom čitave godine.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih “bapskim” pričama, današnji dan provedite pored svojih najmilijih. Pričajte, šalite se i smejte se. Videćete, ljubav će vam se vratiti stostruko, piše Istorijski zabavnik.

Prepodobni Ksenofont i Marija bili su ugledni i bogati građani Carigrada i živeli su u 5. veku. Priča kaže da su bili veliki hrišćani i da su svu svoju pažnju posvetili tome da i sinove – Jovana i Arkadija, vaspitaju u istom duhu.

Međutim, kada su im deca odrasla, porodicu je zadesila velika nesreća – brod kojim su Jovan i Arkadije plovili ka Bejrutu u kome je trebalo da nastave školovanje zahvatila je velika oluja.

Momci su se spasli, ali su ih talasi izbacili na različite obele, tako da su obojica mislili da je onaj drugi poginuo. Kako su braća bila veoma privržena jedan drugom, od tuge su obojica rešili da se zamonaše i u veri pronađu utehu za svoj bol.

Sa druge strane, Ksenofont i Marija su mislili da su im se oba sina udavila. Skrhani tugom, nakon dve godine su došli u Jerusalim da se poklone svetinjama. Slučajem, bilo je to u isto vreme kada su i Jovan i Arkadije došli u ovaj grad.

I tako se u Jerusalimu, prema priči, dogodilo veliko čudo i ponovno spajanje ove porodice. Prvo su se susreli Jovan i Arkadije, a onda i Ksenofont i Marija sa njima.

Presrećni roditelji su tada shvatili da su deca najveće blago koje čovek može da ima i sve svoje bogatstvo su razdelili siromašnima pa su se i oni zamonašili.

Članovi ove čestite porodice živeli su posvećeni Bogu sve do kraja svog života. Njihov praznik je praznik svakom doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.