ČEKA NAS PAKLENI SEPTEMBAR? Prognozirano čak 17 letnjih dana, evo šta to znači i kada ćemo imati predah od vrućina

 ČEKA NAS PAKLENI SEPTEMBAR? Prognozirano čak 17 letnjih dana, evo šta to znači i kada ćemo imati predah od vrućina

foto youtube printscreen Arhiva Snimaka,shutterstock

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, kaže da će i danas biti sparno, ali sa malo nižom temperaturom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom u centralnim i južnim krajevima.

Prema njegovim rečima, temperature će biti od 32 do 35 stepeni u većini krajeva, dok će u Vojvodini pljuskovi izostati.

– Ovo je, zapravo, jedan desetodnevni talas, tokom kojeg maksimalne temperature u Srbiji dostižu od 33 do 37 stepeni. Ipak, nakon ovog talasa očekujemo dvodnevno osveženje, kada će temperature biti u padu za 5 do 8 stepeni, nakon čega bi ponovo bile oko 30 do 31 stepen – kaže meteorolog, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dosta lepih dana biće i u septembru, prognozirano je čak od 12 do 17 letnjih dana, rekao je Sovilj i objasnio da u meteorologiji letnji dan podrazumeva maksimalnu temperaturu višu od 25 stepeni.

Navodi da je prognozirana srednja maksimalna temperatura između 23 i 27 stepeni.

– Ako pogledamo neke prosečne vrednosti, to je pozitivno odstupanje od dva stepena, dakle očekujemo topliji septembar u odnosu na prethodni 30-godišnji prosek – naveo je Sovilj.

Foto: Printscreen RTS

Tropski talas je, navodi, stigao sa severa Afrike i prvo zahvatio, delove Španije, Južnu Francusku, Italiju. Tamo je i dalje na snazi najviši crveni stepen upozorenja, navodi Sovilj. Temperature su u Španiji dostizale 45 stepeni, a 40 stepeni je zabeleženo i na jugu Francuske.

– Međutim, kako se ovaj topli talas praktično približavao Balkanskom poluostrvu, malo je izgubio na snazi, tako da ipak u unutrašnjosti Balkana temperature dostižu 35 do 36 stepeni – rekao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, jezgro tog najtoplijeg vazduha upravo je u oblasti Sredozemlja, ali i Pirinejskog poluostrva, južne Francuske, Balkana, dok je svežije na severu Evrope.

Ovakva situacija će se zadržavati i u narednih 7 do 8 dana s tim što će jezgro najtoplijeg vazduha iz zapadnog Sredozemlja da se premešta dalje ka Crnom moru i ka Maloj Aziji, tako da će konačno vrućina bar na zapadu i jugozapadu Evrope posustati – rekao je meteorolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *