ČEKA NAS NAJHLADNIJI DEO ZIME! Meteorolog RHMZ-a najavio debeli minus i upozorio na SNEŽNE OLUJE

 ČEKA NAS NAJHLADNIJI DEO ZIME! Meteorolog RHMZ-a najavio debeli minus i upozorio na SNEŽNE OLUJE

Foto: Shutterstock

Prodor hladnog vazduha koji se očekuje večeras, biće veoma snažan. Dok se u nižim predelima najpre očekuje kiša, u brdsko planinskim padaće sneg. Osim padavina očekuje se i olujni vetar koji će dostizati i do 85 km/h.

Kiša i sneg, koji su najavljeni za večeras, dolaze nam, zbog prodora hladnog vazduha, rekao je Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ.

– Prodor hladnog vazduha, koji očekujemo večeras, biće veoma snažan, u nižim predelima, najpre će početi da pada kiša, a u brdsko-planinskim delovima sneg, međutim, u toku noći i sutra ujutru, kiša će preći u sneg i u nižim delovima centralne i južne Srbije – rekao je Sovilj.

On je ukazao u kojim delovima Srbije će biti najviše padavina.

Foto: Profimedia

– Najviše padavina biće u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na planinama gde očekujemo da, na većim visinama, maksimalana visina snežnog pokrivača pređe jedan metar! Istovremeno će duvati jak i olujni severozapadni vetar, koji će stvarati snežne nanose, tako da je preporuka svima da, ovog vikenda, ne kreću na put ka planinskim centrima – kazao je.

Pored padavina on je naveo i u kojim predelima će biti snažni naleti olujnih vetrova.

 Još jedna važna infomracija je da će olujni vetar biti najjači na severu Bačke i Banata, dakle, na severu Vojovodine, udari vetrova će tamo dostizati 25 m/s, odnosno 85 km/h! U ostalim delovima Vojvodine i planinskim predelima brzina vetra biće oko 70 km/h! To je veoma snažno da izazove probleme ovog vikenda! – upozorio je.

Kako je rekao, ulazimo u najhladnije delove ove zime od ponedeljka.

– Ovo je najhladniji deo zime, od ponedeljka, očekuju nas temperature od minus deset do minus pet stepeni celzijusa, što je u domenu umerenih mrazova. Maksimalne vrednosti biće od minus dva do plus dva stepena, što znači da će lokalno biti ledenih dana, odnosno da maksimalna temperatura neće prelaziti plus dva stepena! – predočio je Sovilj, naglasivši da su hladni dani pred nama.