BOSANSKI INSPEKTOR O PRENOSU UŽIVO NERMINOVOG SVIREPOG ZLOČINA: Otkriva da li je prikazivanje snimaka moglo da se zaustavi i obriše

 BOSANSKI INSPEKTOR O PRENOSU UŽIVO NERMINOVOG SVIREPOG ZLOČINA: Otkriva da li je prikazivanje snimaka moglo da se zaustavi i obriše

Foto: Facebook, Shutterstock

Inspektor Federalne uprave policije BiH, Srđan Mićić, izjavio je da “nisu mogli da utiču na to kada će snimak ubistva biti uklonjen” u slučaju svirepog zločina Nermina Sulejmanovića koji je ubistvo Nizame Hećimović prenosio uživo na društvenim mrežama.

Užasni snimci krvavog pira koji je Nermin Sulejmanović počeo sa nevenčanom suprugom, dok je njena beba plakala u pozadini, satima su bili dostupni po društvenim mrežama, kao i uživo prenos nastavka zločina koji je prošao neopaženo od strane nadležnih službi sve dok nije došlo do njegovog samoubistva.

Foto: Facebook
Zašto snimci nisu uklonjeni ranije?

– U ovakvim situacijama, kada postoji snimak, konkretno na društvenoj mreži Instagram, koji je potrebno da se ukloni, šalje se hitan zahtev toj mreži, koji se razmatra u skladu s njihovim internim pravilima. Predstavnici te kompanije, ovde govorimo o “Meta” platformi, u skladu s pravilima korišćenja, razmatraju taj zahtev i postupaju po njemu. Znači, mi ne možemo uticati na vreme koje je potrebno da bi oni uklonili taj sadržaj – naglasio je inspektor Mićić za “Avaz.ba”.

Kako dalje navodi, nisu mogli da ubrzaju proces brisanja stravičnog zločina sa društvenih platformi.

– Radi se o kompaniji koja se nalazi u SAD, moraju se uzeti u obzir vremenska zona, odnosno razlika i sve ostale komponente. Zahtev jeste hitno upućen i urađeno je sve što je trebalo, međutim, na samo brisanje sadržaja mi nismo mogli uticati – istakao je Mićić.

Foto: Instagram Printscreen
Šta je sa kopijama snimaka?

O navodima da postoje kopije snimaka koje se i dalje šire i dele društvenim mrežama, inspektor Mićić je rekao da o tome nemaju nikakve informacije.

– To prvobitno nije bilo u fokusu naše istrage. Kasnije smo to primetili, da postoje određeni komentari i još se vrše provere s ciljem identifikacije lica i da li uopšte postoje elementi krivičnog dela. Još su operativne provere u toku – zaključio je Mićić i dodao:

– Tužilaštvo to ceni kao posebna krivična dela. Ukoliko oni ocene da postoje elementi krivičnog dela, mi ćemo postupiti prema tome.

Foto: Facebook
Meta: Uklonićemo svaki sadržaj

Kompanija “Meta”, u okviru koje je i društvena mreža Instagram, preduzela je korake da spreči moguće ponovno deljenje kopija snimaka ubistva Nizame Hećimović iz Gradačca i uklonila naloge počinilaca sa svojih platformi.

– Duboko smo ožalošćeni zbog stravičnog napada u Bosni, u mislima smo sa žrtvama i njihovim najmilijima. U kontaktu smo sa vlastima u Bosni kako bismo pomogli u podršci njihovim istragama. Uklonićemo svaki sadržaj koji veliča počinioca ili napad kad god saznamo za to – rekli su iz Mete na upit “Radija Slobodna Evropa”.

Foto: Društvene mreže/Shuterstock
Krvavi pohod Sulejmanovića

Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo videti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dete.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Džengiz Denisa. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.