BLIŽI SE RASKOL U EVROPSKOJ UNIJI? Sankcije Rusiji stvorile neslaganja, ovih SEDAM DRŽAVA ne pristaju na kompromis

 BLIŽI SE RASKOL U EVROPSKOJ UNIJI? Sankcije Rusiji stvorile neslaganja, ovih SEDAM DRŽAVA ne pristaju na kompromis

Foto: Profimedia

I dok evropski zvaničnici sporadično ističu da bi plaćanje ruskog gasa u rubljama predstavljalo kršenje sankcija protiv Rusije, spisak evropskih država koje su prihvatile nove uslove plaćanja Rusiji, sve je duži.

Cela priča ide u pravcu da je sad i više nego jasno koliko su oprečne izjave iz Brisela o tome da li plaćanje ruskog gasa u rubljama predstavlja kršenje sankcija EU ili ne.

Zvanične evropske institucije više puta su upozorile da takvo ponašanje “nije prihvatljivo”, ali više puta smo mogli da čujemo i zbunjujuće poruke.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je kompanije da se ne povinuju ruskim zahtevima da gas plaćaju u rubljama, jer se, kako je navela, kontinent bori za ujedinjen odgovor Moskvi, uz ocenu da je jedinstven evropski front već na testu.

U preliminarnom pisanom pravnom uputstvu koje je privatno poslato zemljama, Komisija je upozorila da bi način plaćanja gasa “doveo do kršenja” sankcija EU.

Međutim, u aprilu je objavljeno uputstvo Komisije kompanijama da sankcije EU “ne zabranjuju otvaranje računa kod Gasprombanke”. Ipak, sugeriše se da bi kupci mogli da zatraže od ruske strane da “ispune svoje ugovorne obaveze na isti način kao i pre usvajanja Uredbe”.

I uprkos zahtevima za preciznijim informacijama, ažurirane pisane smernice Komisije kasnije u aprilu ne pominju da li će računi u rubljama prekršiti sankcije EU.

Foto: Profimedia

S druge strane, sedam evropskih država prihvatilo je nove uslove plaćanja ruskog gasa i otvorilo je dva računa u Gasprombanci, a 11 zemalja je obavestilo Gasprom da to ne prihvata.

Do sada su u tri zemlje EU prestale isporuke ruskog gasa zbog odbijanja njihovih energetskih kompanija da ispoštuju rusko pravilo. Gazprom je 27. aprila u dramatičnoj eskalaciji zatvorio slavine Poljskoj i Bugarskoj, posle pretnji da će prekinuti isporuke ako uplate ne budu izvršene u rubljama.

Finska je nakon Poljske i Bugarske treća zemlja kojoj je Gasprom obustavio isporuku gasa zato što ga ne plaća rubljama.

Ovaj ruski uslov prihvatile su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Severna Makedonija.

– Iznos fakture, koji će i dalje biti denominovan u evrima, uplatićemo na račune u Gasprombanci u skladu sa planiranom procedurom, tako da je sa naše strane obezbeđeno blagovremeno plaćanje našem dobavljaču. Pretpostavljamo da konverzija u rublje neće izazvati nikakve poteškoće … otvaranje računa je prošlo potpuno glatko – izjavili su u nemačkoj kompaniji VNG koja se bavi uvozom gasa, a koja se nalazi u većinskom vlasništvu nemačkog regionalnog snabdevača EnBW.

Italijanski Eni je saopštio 17. maja da su započeli proces otvaranja dva računa u Gasprom banci, iz predostrožnosti (jedan u evrima i drugi u rubljama).

Nove uslove plaćanja odbile su Poljska, Holandija, Bugarska, Danska, Letonija, Litvanija, Finska, Velika Britanija, Češka, Slovenija i Estonija.

Nemci u problemu

Dok Poljska i Bugarska možda mogu da se izbore, eventualni prekid snabdevanja gasom drugih evropskih zemalja, posebno Nemačke i Italije mogao bi dovesti do smanjenja proizvodnje i izvoza i ugroziti opstanak mnogih malih i srednjih proizvođača u tim zemljama.

Nemačka centralna banka prošle nedelje je saopštila da bi nagli zastoj gurnuo privredu u duboku recesiju. Oko 550.000 radnih mesta i 6,5 odsto godišnje ekonomske proizvodnje moglo bi biti izgubljeno tokom ove i sledeće godine, ističe CNN pozivajući se na nedavnu analizu pet vodećih ekonomskih instituta u zemlji.

Savet ili obaveza

Foto: Profimedia

Na sastanku diplomata EU sredinom maja, generalni direktor Komisije za energetiku Ditte Juul-Jorgensen rekao je ambasadorima da je Komisija savetovala kompanijama da ne otvaraju račune u rubljama – ali je prestala da to naziva kršenjem sankcija, prema trojici ljudi upoznatih sa diskusija.

Ona je dodala da bi, ako Gasprombanka pretvori evre ili dolare u rublje, a da kompanija iz EU to eksplicitno ne traži, ta radnja mogla da padne van nadležnosti Komisije za sprovođenje.

Portparol Komisije rekao je u utorak da neće “komentarisati detalje razgovora sa državama članicama”.

Ruska vlada je saopštila da će ove nedelje objaviti punu listu stranih kompanija koje su otvorile račune u rubljama u Gasprombanci.