BIVŠI HRVATSKI BEZBEDNJAK NAMIRISAO OPASNOST: “Ovo vreme je potpuno drugačije od onog iz Domovinskog rata!”

 BIVŠI HRVATSKI BEZBEDNJAK NAMIRISAO OPASNOST: “Ovo vreme je potpuno drugačije od onog iz Domovinskog rata!”

Foto: Profimedia

Bezbednosni stručnjak, bivši rukovodilac hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Ante Letica izjavio da je cela Evropa izložena hibridnom delovanju Rusa.

On je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, komentarisao jučerašnje lažne dojave o postavljenim bombama u pravosudnim institucijama i trgovačkim centrima širom Hrvatske.

Letica ističe da je za građane ključno da se vidi ozbiljnost u ponašanju svih segmenata državne bezbednosti, kao i da se vidi da postoje protokoli koji se moraju poštovati.

– Moramo da naučimo da živimo u novom normalnom vremenu koje je potpuno drugačije od vremena u kom smo živeli od Domovinskog rata pa do sada – kazao je.

Tvrdi da je cela Evropa, pa tako i Hrvatska, izložena hibridnom delovanju ruskih službi i drugih aktera koji rade u interesu Rusa.

– Hibridno delovanje je skup koordinisanog postupanja kojim se napadne država ili društvo koristeći slabosti demokratskog poretka i institucija, a koristeći sve moguće resurse – objasnio je Letica.

Podseća da je bezbednost veoma važnja, jer bez nje nema ni slobode, ni demokratije ni poštovanja ljudskih prava.

– Bezbednost je bitna u svakodnevnom funkcionisanju svakog čoveka. Svaki teroristički akt stvara nesigurnost i strah među građanima i ne sme se olako prelaziti preko toga – naglasio je ovaj stručnjak.