BIO JE NESVAKIDAŠNJE LEPOTE, RAZGOVARAO JE SA ANĐELIMA: Sve što je prorokovao – obistinilo se, samo jedno nije!

 BIO JE NESVAKIDAŠNJE LEPOTE, RAZGOVARAO JE SA ANĐELIMA: Sve što je prorokovao – obistinilo se, samo jedno nije!

Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog proroka Malahija

On je, kako kažu predanja, prorekao dolazak Jovana Krstitelja i Strašnog suda čak 500 godina pre Hristapre nego što se to i dogodilo! Malahije se smatra poslednjim prorokom pre dolaska Jovana Krstitelja. Rodio se posle povratka Jevreja iz ropstva u Vavilonu. Bio je nesvakidašnje lepote.

Po predanju, narod ga je nazivao anđelom, možda zbog njegove spoljašnje lepote ili zbog duševne čistote, ili zbog druženja sa anđelom Božjim. On je tvrdio da često razgovara sa anđelima. Ono što mu je anđeo rekao, Malahija je kasnije prepričavao ljudima.

Isprva su bili sumnjičavi, ali kako su njegova predviđanja i poruke počele da se ostvaruju, počeli su mnogo da ga cene i poštuju. Jedino njegovo proročanstvo koje se nije ostvarilo, jeste ona o Strašnom sudu, da će stići kazna sve one koji ne žive po božijim zakonima i zapovestima.

Malahija je umro u mladosti. Nakon njega u Izraelu više nije bilo proroka sve do dolaska Jovana Krstitelja Molitva ovom svecu kratka je i jednostavna, ali delotvorna. Izgovorite mu ove reči: “Proroka Tvoga Malahija, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.”