BERLIN SE SPREMA ZA “APOKALIPTIČNI” SCENARIO: Očekuju se nemiri zbog ekonomske situacije – “sve smo pokušali…”

 BERLIN SE SPREMA ZA “APOKALIPTIČNI” SCENARIO: Očekuju se nemiri zbog ekonomske situacije – “sve smo pokušali…”

Foto: Profimedia

Nemačka savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) predviđa da bi se inflacija i rast cena energenta mogli negativno odraziti na unutrašnju sigurnost u zemlji i izazvati slične probleme kao tokom pandemije koronavirusa, prenose danas nemački mediji

– Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tokom protesta protiv mera za suzbijanje pandemije kada se jedan značajni deo stanovništva osetio ugroženim zbog političkih odluka – stoji u proceni BKA koje citira dnevnik Tages Špigl, a prenosi Hina.

Prema istom izveštaju i ekstremno islamističke snage bi mogle postojeću kriznu situaciju iskoristiti za delovanje.

Navodi se da je jedan čelnik “Islamske države” sledbenike u Evropi pozvao da iskoriste rat Rusije i Ukrajine i nestabilnu političku situaciju u Evropi.

Nemački savezni ured za borbu protiv kriminala osim širenja nemira od strane desnih ekstremista i islamista očekuje i nasilne akcije krajnje levih snaga.

– Očekujemo proteste i blokade objekata energetske infrastrukture – stoji u izveštaju.

Podsećamo, pre nekoliko dana jedna grupa klimatskih aktivista je na pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugalj na istoku Nemačke.

BKA smatra da bi desne ekstremne snage mogle izvršiti i napade na političare kao što je to bio slučaj i tokom pandemije.