BAJDENOVI NAJBLIŽI SARADNICI ŽELE DA ODUSTANU OD UKRAJINE? “Zelenski neće vratiti teritoriju od Rusije, mora da smanji očekivanja”

 BAJDENOVI NAJBLIŽI SARADNICI ŽELE DA ODUSTANU OD UKRAJINE? “Zelenski neće vratiti teritoriju od Rusije, mora da smanji očekivanja”

FOTO: Srbijadanas- Youtube printscreen/ euronews (en español) – NBC News -Shutterstock

Zvaničnici Bele kuće gube poverenje da će Ukrajina ikada moći da povrati svu zemlju koju je izgubila od Rusije u poslednja četiri meseca rata, rekli su američki zvaničnici za CNN, čak i sa težim i sofisticiranijim naoružanjem SAD i njenih saveznika planiraju poslati.

Savetnici predsednika Džoa Bajdena počeli su internu debatu o tome kako i da li ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski treba da promeni svoju definiciju ukrajinske “pobede” – prilagođavajući se mogućnosti da se njegova zemlja nepovratno smanjila.

Američki zvaničnici su naglasili za CNN da ova pesimističnija procena ne znači da SAD planiraju da izvrše pritisak na Ukrajinu da učini bilo kakve formalne teritorijalne ustupke Rusiji kako bi okončala rat. Takođe postoji nada da će ukrajinske snage uspeti da povrate značajne delove teritorije u verovatnoj kontraofanzivi kasnije ove godine.

Kongresni pomoćnik upoznat sa razmatranjima rekao je za CNN da manja ukrajinska država nije neizbežna.

– Da li Ukrajina može da povrati ove teritorije u velikoj meri, ako ne u potpunosti, zavisi od toga koliko im podrške dajemo – rekao je pomoćnik. On je napomenuo da je Ukrajina zvanično zatražila od SAD najmanje 48 raketnih sistema za višestruko lansiranje, ali da je do danas od Pentagona obećano samo osam.

I nisu svi u administraciji toliko zabrinuti – neki veruju da bi ukrajinske snage ponovo mogle da prkose očekivanjima, kao što su to činile u ranim danima rata kada su odbile rusko napredovanje na ukrajinsku prestonicu Kijev. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ostao je veoma angažovan sa svojim ukrajinskim kolegama i proveo je sate telefonom prošle nedelje razgovarajući o naporima Ukrajine da povrati teritoriju sa šefom ukrajinske odbrane i predsedavajućim Združenog generalštabova generalom Markom Milijem, rekli su zvaničnici upoznati sa pozivom CNN.

Rastući pesimizam dolazi dok se Bajden sastaje sa američkim saveznicima u Evropi, gde će pokušati da prenese snagu i optimizam u vezi sa putanjom rata dok okuplja lidere da ostanu posvećeni naoružavanju i podršci Ukrajini usred brutalne borbe.

– Moramo da ostanemo zajedno. Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako raspasti, ali nismo i nećemo – rekao je Bajden u nedelju na samitu G7 u Bavarskoj.

Foto: Profimedia

Administracija je prošle nedelje najavila još 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući dodatne sisteme za lansiranje raketa, artiljerijsku municiju i patrolne čamce. Takođe se očekuje da će SAD objaviti već ove nedelje da su kupile napredni odbrambeni sistem zemlja-vazduh, nazvan NASAMS, za ukrajinske snage. Bajden je ranije ovog meseca u jednom delu nagovestio da je posvećen pomoći Ukrajini da dobije prednost na bojnom polju kako bi imala uticaj u pregovorima sa Rusijom.

Međutim, raspoloženje se promenilo u poslednjih nekoliko nedelja, pošto se Ukrajina bori da odbije napredovanje Rusije u Donbasu i pretrpela je zapanjujuće gubitke u trupama, dostižući čak 100 vojnika dnevno. Ukrajinske snage takođe sagorevaju svoju opremu i municiju brže nego što Zapad može da ih obezbedi i obučavaju ih novim sistemima naoružanja po standardu NATO-a.

Američki vojni zvaničnik i izvor upoznat sa zapadnim obaveštajnim službama složili su se da je malo verovatno da će Ukrajina moći da okupi potrebnu snagu da povrati svu teritoriju koju je Rusija izgubila tokom borbi – posebno ove godine, kako je Zelenski u ponedeljak rekao da je njegov cilj. Značajna kontraofanziva bi mogla biti moguća sa više naoružanja i obuke, rekli su izvori, ali Rusija bi takođe mogla imati priliku da popuni svoje snage u tom vremenu, tako da nema garancija.

– Mnogo zavisi od toga da li Ukrajina može da povrati teritoriju barem do linija do 23. februara – rekao je Majkl Kofman,  vojni ekspert iz Centra za pomorske analize

– Perspektiva postoji, ali je kontingentna. Ako Ukrajina može da stigne toliko daleko, onda verovatno može da uzme i ostalo. Ali ako ne može, onda će možda morati da preispita kako najbolje da dođe do pobede – naglasio je Kofman. 

Ruske snage osvajaju zemlju

Ruske snage sada kontrolišu više od polovine istočnoukrajinskog regiona Donjecka, rekao je u četvrtak Pavlo Kirilenko, načelnik vojne administracije Donjecke oblasti. Ukrajinske snage povukle su se u petak iz ključnog istočnog grada Severodonjecka nakon nekoliko nedelja krvave bitke.

Ruske snage su prošle nedelje takođe zauzele teren oko Lisičanska, poslednjeg grada u istočnoj oblasti Luganska koji još uvek kontroliše Ukrajina. Ukrajinski vojni komandanti sada se bore sa realnošću da će možda morati da se povuku iz tog područja da bi branili teritoriju zapadnije.

Foto: liveuamap/Printscreen

U međuvremenu, ruski prihodi od nafte samo su rasli kako su cene nafte naglo porasle, čak i usred oštrih sankcija koje je uveo Zapad. Američki zvaničnici rekli su u ponedeljak da će SAD i njihovi saveznici pokušati da ograniče cenu nafte kako Rusija više ne bi profitirala od toga, ali kako i kada će to ograničenje stupiti na snagu ostaje da se vidi.

U međuvremenu, ruski prihodi od nafte samo su rasli kako su cene nafte naglo skočile, čak i usred oštrih sankcija koje je uveo Zapad. Američki zvaničnici rekli su u ponedeljak da će SAD i njihovi saveznici pokušati da ograniče cenu nafte kako Rusija više ne bi profitirala od toga, ali kako i kada će to ograničenje stupiti na snagu ostaje da se vidi.

Interno, među nekima u Bajdenskoj administraciji postoji osećaj da će Zelenski morati da počne da ublažava očekivanja u pogledu onoga što ukrajinske snage mogu realno da postignu. Zelenski je krajem prošlog meseca rekao da će “smatrati pobedom naše države da od danas napreduje na liniju 24. februara bez nepotrebnih gubitaka”.

Taj cilj je ponovio prošle nedelje.

– Ne preostaje nam drugog izbora osim da krenemo napred – da oslobodimo sve naše teritorije –  rekao je Zelenski u postu na Telegramu.

– Moramo da izbacimo osvajače iz ukrajinskih regiona. Iako je širina linija fronta preko 2.5000 km, smatramo da držimo stratešku inicijativu. A u ponedeljak je stavio vremensku liniju: On želi da se rat završi i da Ukrajina pobedi do kraja 2022 kako je rekao liderima G7.

Rusija takođe trpi akutne borbene gubitke, izgubivši čak trećinu svoje kopnene snage za četiri meseca rata, procenjuju američki obaveštajni zvaničnici. Zvaničnici su takođe javno rekli da će se Rusija boriti da ostvari bilo kakve ozbiljne dobitke dalje na zapadu, koristeći region Donbasa kao polaznu osnovu, bez potpune mobilizacije svojih rezervnih snaga.

Ali Rusija veruje da može da održi borbu, smanjujući odlučnost Ukrajine i Zapada kako globalni ekonomski efekti rata postaju sve ozbiljniji, rekli su zvaničnici za CNN.

Lov na oružje iz sovjetskog doba

Kako je CNN ranije izvestio, Rusija posebno nastoji da iskoristi jaz između toga koliko municije sovjetskog tipa Ukrajina i njeni saveznici imaju u svojim zalihama i koliko će vremena trebati Zapadu da Ukrajini obezbedi moderno oružje po standardu NATO-a i municiju koja zahteva dugotrajnu obuku.

Visoki zvaničnik odbrane priznao je za CNN da se zalihe iz sovjetske ere “smanjuju, ali još nisu dostigle dno”. Zvaničnik je rekao da neke zemlje istočne Evrope još uvek imaju više što mogu da obezbede — ali samo ako ih saveznici i dalje popunjavaju modernijom opremom.

U međuvremenu, SAD i njeni saveznici u svetu traže onu vrstu municije iz sovjetskog doba koja odgovara opremi koju Ukrajina već ima, uključujući i artiljerijsku municiju od 152 mm. NATO standardno oružje ispaljuje veće metke kalibra 155 mm. Ali drugi zvaničnik američke odbrane rekao je za Si-En-En da napori efektivno dolaze do kraja, a da je gotovo sve dostupno što su zemlje spremne da pruže već uloženo.

Imajući u vidu neverovatnu stopu kojom su Ukrajinci prošli kroz svoju staru municiju u teškoj artiljerijskoj borbi u Donbasu, zvaničnik je rekao: “Oružje iz sovjetskog doba se briše sa zemlje”.