Bajden ZAPRETIO Putinu da ne radi OVO! “Biće još više izopšteni u svetu nego što su ikada bili, BIĆE POSLEDICA”

 Bajden ZAPRETIO Putinu da ne radi OVO! “Biće još više izopšteni u svetu nego što su ikada bili, BIĆE POSLEDICA”

Foto: Profimedia

Bajden zapretio Rusiji posledicama

Američki predsednik Džozef Bajden zapretio je Rusiji posledicama ako upotrebi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje u Ukrajini.

– Mislite li da bih vam rekao da sigurno znam… Naravno da vam neću reći… Biće posledica. Bili bi još više izopšteni u svetu nego što su ikada bili. A u zavisnosti od obima toga šta oni rade, odredićemo kakav će odgovor uslediti – rekao je Bajden u intervjuu za “Si-Bi-Es”, odbivši da precizira kako bi SAD mogle da odreaguju u takvom slučaju.

Prema njegovom mišljenju, upotreba nuklearnog oružja “promenila bi oblik rata više nego išta od Drugog svetskog rata”.

Foto: Profimedia

U istoriji čovečanstva postojala su samo dva slučaja borbene upotrebe nuklearnog oružja – to su atomsko bombardovanje Japana, koje su Sjedinjene Američke Države izvele u avgustu 1945. godine. Od eksplozije i njenih posledica u Hirošimi stradalo je 140.000 ljudi od od 350.000 stanovnika, a u Nagasakiju – 74.000. Ogromna većina žrtava atomskog bombardovanja su civili.

Po mišljenju mnogih stručnjaka, sa vojnog stanovišta bombardovanje dva japanska grada ne može se objasniti, jer su pobedu nad militarističkim Japanom, saveznikom nacističke Nemačke, uglavnom obezbedile sovjetske trupe porazivši milionsku Kvantungsku armiju.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u avgustu da su tvrdnje o mogućnosti upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini apsurdne. On je podsetio da je Rusija, za razliku od SAD, potpuno uništila ovu vrstu oružja još 2017. godine u okviru međunarodnih obaveza. Šojgu je primetio da su provokacije sa upotrebom otrovnih supstanci postale obeležje takozvanih društvenih organizacija koje sponzoriše Zapad, poput Belih šlemova u Siriji.

BONUS VIDEO: Rusko i američko oklopno vozilo u okršaju na frontu

Pročitaj još