AMERIKA PRED POLITIČKIM URAGANOM: Tramp ima razlog za slavlje, Bajden u ozbiljnom problemu!

 AMERIKA PRED POLITIČKIM URAGANOM: Tramp ima razlog za slavlje, Bajden u ozbiljnom problemu!

Foto: Profimedia

Republikanci vide otkriće da je nekoliko poverljivih dokumenata iz vremena kada je Džo Bajden bio američki potpredsednik pronađeno u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji kao pokriće za tajne spise pronađene u rezidenciji bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Objava o materijalu pronađenom prošle jeseni izazvala je trenutnu političku oluju u vreme kada je Tramp bio u sve većoj pravnoj opasnosti. Nova republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa žuri da potkopa istrage protiv njega i pokreće talas kontraistraga protiv aktuelnog predsednika.

Ali postoje jasne razlike između ova dva slučaja, piše CNN.

Nova kontroverza do sada je, čini se, manjeg obima od više od 100 poverljivih dokumenata – od kojih neki nose najviše oznake državne tajne – uzetih iz Trampovog odmarališta u Mar-a-Lagu nakon što su agenti FBI-ja odobrili sudski pretres. A čini se da Bajden sarađuje sa Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravde na način na koji Tramp nije i, za razliku od bivšeg predsednika, protiv njega se ne vodi istraga zbog mogućeg ometanja pravde.

Ali Tramp nije propustio priliku da prozove Bajdena u objavi na svojoj mreži “Truth Social”.

– Кada će FBI izvršiti raciju u mnogim domovima Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući? Sa ovih dokumenata definitivno nije skinuta oznaka tajnosti – napisao je on.

Novi predsednik Predstavničkog doma Кevin Makarti takođe je brzo reagovao na otkrivanje dokumenata u kancelariji koju je Bajden koristio dok je bio potpredsednik.

– O, zaista? Tek su ih našli nakon svih ovih godina – rekao je za CNN.

Državni tužilac Merik Garland zatražio je od američkog tužioca u Čikagu da pregleda materijale, od kojih su neki nosili oznaku “osetljive informacije” – što pokazuje da potiču iz obaveštajnih izvora.

Pitanja sa kojima Bajden mora da se suoči

Pravednost i poštovanje zakona nalažu da Bajden treba da odgovori na mnoga od pitanja sa kojima se Tramp suočava u vezi sa tim da li je imao pravo na zapise, zašto oni prethodno nisu predati, da li su bezbedno pohranjeni i kako su završili u njegovoj kancelariji na prvom mestu.

Кritičari će se takođe zapitati zašto Bajden nije odmah otkrio javnosti da su dokumenta pronađena prošle jeseni, s obzirom na ogromnu osetljivost istrage Ministarstva pravde protiv Trampa o sličnom pitanju. A predsednik će se sigurno suočiti sa optužbama za licemerje s obzirom na njegove oštre kritike da Tramp nije preduzeo odgovarajuće korake da obezbedi poverljiva dokumenta u Mar-a-Lagu.

Ipak, čak i ako postoje adekvatni odgovori na ova pitanja, sve razlike u ozbiljnosti Bajdenovih i Trampovih dokumenata biće izbrisane u političkoj bujici koja se već uzburkava i sa konzervativnim medijima koji će verovatno povući paralele između ova dva slučaja.

Izveštaj nudi instant priliku za Trampa koji pokušava da izbegne krivicu za svoje ponašanje i tvrdi da je žrtva progona kako bi se osujetila njegova kampanja 2024. Bivši predsednik je majstor u pretvaranju jednog incidenta u čitavu kampanju – kao što je to uradio sa mejlovima bivše demokratske kandidatkinje Hilari Кlinton 2016.

A izveštaj će novoj republikanskoj skupštini dati svež materijal jer će pokrenuti istražni napad sa više frontova na Belu kuću. I dok se za sada čini da postoje jasne razlike u obimu slučajeva, izveštaj o Bajdenu neizbežno će povećati politički pritisak na istragu specijalnog tužioca Džeka Smita o Trampovom zadržavanju poverljivog materijala.

Smit takođe sada seže još dublje u uži krug bivšeg predsednika pozivajući na sud njegovog bivšeg advokata Rudija Đulijanija u okviru federalne istrage koja razmatra Trampovo prikupljanje sredstava za kampanju, između ostalih pitanja vezanih za izbore 2020.