AMERIČKI ZVANIČNICI POTVRDILI: “Već su na Krimu”, stiglo pojačanje Rusima, uključuju se u rat?! (VIDEO)

 AMERIČKI ZVANIČNICI POTVRDILI: “Već su na Krimu”, stiglo pojačanje Rusima, uključuju se u rat?! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Sadašnji i bivši američki zvaničnici potvrdili su Njujork tajmsu da su pripadnici iranskog Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) na Krimu koji je okupirala Rusija kako bi obučili ruske snage u korišćenju iranskih dronova koje su kupili. 12. oktobra, Institut za proučavanje rata je procenio da će svo iransko osoblje u Ukrajini verovatno biti instruktori dronova IRGC-a. Njujork tajms je objavio da ostaje nejasno da li iranski treneri sami upravljaju dronovima ili samo uče ruske snage kako da to rade.

Ruske snage su od sredine septembra usmerile desetine iranskih dronova Šahed-136 protiv civilnih ciljeva u Ukrajini, dajući prednost stvaranju psiholoških efekata terora na ukrajinske civile u odnosu na postizanje opipljivih efekata na bojnom polju, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Iran šalje više raketa i dronova u Rusiju

Iran je obećao da će Rusiji isporučiti rakete zemlja-zemlja i dodatne bespilotne letelice, rekli su Rojtersu dva iranska zvaničnika i dve diplomate.

Dogovor o oružju postignut je 6. oktobra tokom posete Moskvi iranskog potpredsednika Mohamada Mokbera, dvojice zvaničnika moćne iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

– Rusi su zatražili više dronova i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, posebno od familija projektila Fateh i Zolfaghar – rekao je jedan iranski diplomata. Iran je takođe pristao da pošalje bespilotne letelice Šahed-136, kamikaze, za koje Ukrajinci tvrde da se već koriste u agresiji na njih.

Fateh-110 i Zolfaghar su rakete malog dometa zemlja-zemlja koje mogu da pogode ciljeve udaljene između 300 i 700 kilometara. Drugi iranski diplomata rekao je da će poslati projektile u roku od deset dana.

Iranski diplomata koji je razgovarao za Rojters negirao je da takav transfer krši rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 2015. godine.

– Gde se koriste nije pitanje za prodavca. Nismo stali na stranu u ukrajinskoj krizi kao Zapad. Želimo da se kriza okonča diplomatskim putem – rekao je diplomata.

Tenzije između Teherana i Zapada

Teheran negira da Rusi već koriste iranske dronove Šahed-136, kao i Moskva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju informacije o upotrebi iranskog oružja.

– Koristi se ruska oprema sa ruskom nomenklaturom – rekao je Peskov i dodao da “sva dalja pitanja treba uputiti Ministarstvu odbrane“.

Pojava iranskog oružja u napadu na Ukrajinu dodatno će povećati tenzije između Teherana i Zapada. Američki Stejt department veruje da su te bespilotne letelice korišćene u napadu na Kijev u ponedeljak, a portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer optužila je Teheran da je lagao da nije poslao oružje.

Jedan evropski diplomata je rekao da su službe njegove zemlje procenile da je Rusiji sve teže da proizvodi oružje zbog sankcija njenoj industriji i da se zbog toga okreće partnerima kao što su Iran i Severna Koreja.

 Dronovi i projektili su logičan sledeći korak – rekao je diplomata. Ukrajina je u utorak saopštila da bi mogla da prekine diplomatske odnose sa Iranom zbog dronova. Nekoliko članica Evropske unije pozvalo je u ponedeljak na sankcije Iranu zbog slanja dronova.

Izvor: Index.hr

Pročitaj još