AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Rusi kupuju milione raketa i granata od moćne NUKLEARNE SILE

 AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Rusi kupuju milione raketa i granata od moćne NUKLEARNE SILE

Foto: AP Photo/Kostiantyn Liberov

Ministarstvo odbrane Rusije je u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Severne Koreje kako bi ojačalo svoje resurse za invaziju na Ukrajinu, navodi se u najnovijem izveštaju američkih obaveštajnih službi.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je u ponedeljak da činjenica da se Rusija okreće Severnoj Koreji pokazuje da “ruska vojska nastavlja da se bori sa ozbiljnim problemom snabdevanja u Ukrajini, delom zbog kontrole izvoza i sankcija“.

Američki obaveštajni zvaničnici veruju da bi Rusi u budućnosti mogli kupiti dodatnu severnokorejsku vojnu opremu.

O otkriću obaveštajnih podataka prvi je izvestio Njujork tajms. Ovo otkriće dolazi nakon što je Bajdenova administracija nedavno potvrdila da je ruska vojska u avgustu zauzela bespilotne letelice iranske proizvodnje koje koristi u Ukrajini. Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je Rusija imala tehničkih problema sa serijom bespilotnih letelica Mohadžer-6 i Šahed, koje su kupljene u okviru onoga što Bajdenova administracija veruje da je deo ruskog plana da nabavi stotine iranskih bespilotnih letelica (UAV).

Od početka invazije, Severna Koreja pokušava da se približi Rusiji skoro onoliko koliko su se Evropa i Zapad udaljavali od nje. Režim je optužio SAD za ukrajinsku krizu i tvrdio da je zbog “hegemonističke politike” Zapada ruska vojna akcija u Ukrajini bila opravdana.

Severna Koreja je u julu postala jedina nacija, pored Rusije i Sirije, koja je priznala samoproglašene republike Lugansk i Donjeck, čime je dodatno stala na stranu Rusije zbog sukoba u Ukrajini.