Alkohol u trudnoći? MOŽE, ali evo u kolikoj meri!

 Alkohol u trudnoći? MOŽE, ali evo u kolikoj meri!

Foto: Profimedia

Prema rezultatima jednih istraživanja, konzumiranje alkohola tokom rane trudnoće neće naškoditi razvoju nerođene bebe. Jedno piće dnevno nema nikakvog uticaja na detetov IQ i na druge moždane funkcije

Međutim, konzumiranje više od devet pića u toku sedmice uzrokuje nedostatak pažnje kod dece, što se može primetiti već kod petogodišnjaka.

Ovi rezultati su kontradiktorni svim dosadašnjim istraživanjima, koja kažu da je alkohol najbolje izbegavati u toku pokušavanja začeća i trudnoće. Ovo su prvi konkretni dokazi da povremeno konzumiranje alkohola u ranoj trudnoći, na dete neće ostaviti trajne posledice.

Danski lekari, koji su sproveli istraživanje, su izjavili da trudnice ove rezultate ne mogu shvatiti kao zeleno svetlo za opijanje, koje oni opisuju kao pet ili više pića. Profesor Ulrik Kesmodel sa Univerziteta Arhus je napomenuo da prekomerno konzumiranje alkohola zaista ima katastrofalne posledice na nerođeno dete.

Prekomerna konzumacija alkohola za vreme trudnoće se povezuje sa fetalnim alkoholnim spektrom poremećaja, koji uzrokuje fizičke, mentalne i probleme u ponašanju. Mnoge trudnice se brinu da je njihovo dete začeto u vreme kada su još uvek konzumirale alkohol.

Foto: Profimedia

“Rezultati ovog istraživanja, iako neočekivani, mogu doneti određeni mir nekim ženama koje su pile alkohol pre nego su shvatile da su trudne”, kazao je Kesmodel.

U istraživanju je učestvovalo 1.628 žena različitih starosnog doba. Svake sedmice, tokom cele trudnoće, su beležene količine alkohola koje su konzumirale.

Konzumacija malih dnevnih količina alkohola, ili povremeno opijanje u toku rane trudnoće nisu imali nikakvog uticaja na razvoj nerođenih beba.

Erik Like Mortensen sa Univerziteta u Kopenhagenu je rekao: “I pored dobijenih rezultata, ključna poruka ovde glasi da konzumiranje alkohola za vreme trudnoće nema nikakve pozitivne efekte. Žene koje pokušavaju da zatrudne ili one koje su već trudne, treba da izbegavaju alkohol”.