ALEKSANDRA SEDAM SATI UMIRALA U GAK-u, LEKARI NIŠTA NISU URADILI: Svi ogorčeni zbog smrti mlade trudnice, roditeljima pre tragedije poslala JEZIVU poruku

 ALEKSANDRA SEDAM SATI UMIRALA U GAK-u, LEKARI NIŠTA NISU URADILI: Svi ogorčeni zbog smrti mlade trudnice, roditeljima pre tragedije poslala JEZIVU poruku

Foto: Facebook Printscreen/Alexandra Ivanov

Slučaj smrti Aleksandre Ivanov (25) iz Botošana, majke troje dece, koja je preminula u 13. nedelji trudnoće, a nakon što joj lekari nisu izvršili kiretažu iako su bebi stali otkucaji srca, potresla je čitav region.

Aleksandra se javila u bolnicu zbog jakih bolova i krvarenja, a uprkos neprekidnim molbama, lekari nisu uradili ništa, te je Aleksandra nakon sedam sati, sa obilnim krvarenjem iz nosa i usta prebačena u šok sobu gde je, uprkos reanimaciji, preminula.

Ovaj slučaj digao je Rumuniju na noge, a u GAK-u u Botošanima se sprovodi istraga kako bi se ispitale sve okolnosti ovog tragičnog dođaja.

Mediji prenose da je Aleksandra majka troje mališana, od kojih najstarije ima pet godina, a najmlađe svega godinu dana.

U bolnicu je otišla prošlog četvrtka zbog veoma jakih bolova u stomaku i krvarenja. Ustanovljeno je da su joj visok pritisak i puls, te da su bebi prestali otkucaji srca. Lekar koji joj je vodio trudnoću nije bio u bolnici.

Uprkos brojnim porukama koje mu je uputila, nije joj odgovorio, a na njene vapaje nije odreagovao ni dežurni lekar u bolnici, koji je odlučio da se ne radi kiretaža već da se čeka jutro.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su Aleksandri u 00.45 časova dali lek za smirenje i još jedan lek, te da do 7.35 časova, kada je upala u šok, nije primila nijednu terapiju.

U petak 18. avgusta, nešto pre 8 časova, lekari su konstatovali smrt mlade majke.

Detalji ovog tragičnog slučaja, kao i sadržaj poruka koje je Aleksandra slala lekarima, svom suprugu, majci i prijateljima, potresle su javnost u Rumuniji i šire, a njeni sunarodnici sada traže pravdu.

“Ne mogu da dišem“, to je među poslednjim porukama koje je Aleksandra poslala članovima svoje porodice, odnosno svojoj majci. Upravo ove četiri potresne reči se proteklih dana mogu videti na transparentima i čuti iz usta ljudi koji protestuju zbog Aleksandrine smrti.

Na društvenim mrežama bes građana je očigledan. Na hiljade njih postuje potresne statuse o Aleksandrinoj smrti. Mnogi su profilne fotografije zamenili crnom pozadinom na kojoj je ispisano “Ne mogu da dišem”, a svi do jednog traže ostavke odgovornih za ovaj tragičan događaj.