Ako ste DREMALI na ĐURĐEVDAN, danas na MARKOVDAN nikako NEMOJTE RADITI ovo – Cele godine ćete biti pospani

 Ako ste DREMALI na ĐURĐEVDAN, danas na MARKOVDAN nikako NEMOJTE RADITI ovo – Cele godine ćete biti pospani

Foto: SrbijaDanas/ Youtube printscreen /Телевизија Храм

Danas slavimo Svetog apostola i jevanđelistu Marka, u narodu je ovaj praznik poznat kao Markovdan. Ovaj praznik posvećen je Hirstovom učeniku i prvom pomoćniku Svetog Petra. Postoji verovanje da je zahvaljujući njemu nastalo  prvo jevanđelje.

Na današnji dan, postoji verovanje među Srbima da onaj ko se ogreši i ne ispoštuje apostola Marka, stići će ga kazna u vidu oluja i gromova, nepogoda koje će mu uništiti imanje. 

Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama. Ovo se smatra “blagim danom“, vremenom za odmor i molitvu.

Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine. Takođe, ovo je loš dan za spavalice!

Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već “zgrešili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako “poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići “kazna”.