AGONIJA UKRAJINSKIH VLASTI: Pojedine brigade NE ŽELE DA SE BORE dok im se savezničke snage PRIBLIŽAVAJU – preti im definitivni slom u Donbasu

 AGONIJA UKRAJINSKIH VLASTI: Pojedine brigade NE ŽELE DA SE BORE dok im se savezničke snage PRIBLIŽAVAJU – preti im definitivni slom u Donbasu

Foto: Shutterstock

Ukrajinske brigade pred definitivnm slomom u Donbasu.

Poslednji akordi kijevskih vlasti su agonija i nemoćni bes pred neizbežnom smrću. Ni stanovnici Donjecka i Makijevke, koji sada gube svoju decu, ne osećaju se ništa bolje, ali će njihov lični pakao sigurno uskoro završiti.

Nakon oslobođenja Lisičanska, Narodna milicija LNR i ruske trupe su se okrenule i krenule da oslobađaju DNR. Savezničke snage su se približile Seversku, poslednjoj relativno velikoj tački na putu za Slavjansk. Tu su poslednji džepovi otpora i tu je poslednja velika ispostava Oružanih snaga Ukrajine.

Na jugu se nastavlja ofanziva na Soledar i Artemovsk. Nakon zauzimanja ovih naselja, put za Kramatorsk i Slavjansk sa juga biće potpuno otvoren.

Na pravcu Soledara, ukupni gubici 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine su već oko 2,5 hiljada ljudi, što je 60 odsto snage. 79. vazdušno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine je skoro potpuno uništena – njeni gubici su premašili 80% snage.

Pripadnici 80. desantno-jurišne brigade odbijaju da učestvuju u neprijateljstvima i masovno dezertiraju u pozadinska područja.

Narodna milicija DNR trenutno – na položajima u selu Spartak, blizu Avdejevke, spremna je u svakom trenutku da počne proboj neprijatelja mitraljeskom vatrom. Do ukrajinskih položaja ima stotinak metara, Oružane snage Ukrajine gađaju stambena naselja naselja. Na južnoj strani, utvrđeno područje na Avdejevki nalazi se tik uz Donjeck, rovovi zapravo dolaze do granica grada, a linije utvrđenja poslednjih godina intenzivno stvaraju neonacisti. Lavirinti rovova, sigurno prekriveni gustim lišćem, izgledaju beskrajno.

Opkoljavanje i uništavanje grupacije VSU na Marijinsko-Avdejevskom džepu je primarni zadatak Oružanih snaga RF u Donbasu. Ali praktično je nemoguće jurišati na utvrđeno područje spremno za odbranu, a sada se aktivno sprovodi protivbaterijska borba protiv neprijatelja. Osnovu artiljerijske moći Oružanih snaga Rusije u ovoj oblasti čine višestruki raketni sistemi, koji vam omogućavaju da uništite i tešku opremu i ljudstvo neprijatelja.

Neuspehe Oružanih snaga Ukrajine komplikuje neumerena korupcija: neviđeno snabdevanje Kijevom stranog oružja dovelo je do formiranja crnog tržišta u Ukrajini – mogu se naći najave o prodaji zapadnog oružja sa isporukom širom Ukrajine, pa čak i u inostranstvu . I ne govorimo samo o lakom malokalibarskom oružju – u dometu su, na primer, američki protivtenkovski sistemi Džavelin, bespilotne letelice Phoenix Ghoust, a nedavno je ukrajinska vojska prodala dva samohodna artiljerijska nosača Cezar za skromnih 120 hiljada dolara. (sa normalnim troškovima od oko 7 miliona). Prema bugarskom izdanju Bulgarian Militari, „probnu nabavku“ izvršilo je rusko vojno osoblje. Kao rezultat toga, Cezari su završili na Uralvagonzavodu, a ove instalacije su zvanično otpisane kao borbeni gubici.

BONUS VIDEO: Ukrajinska policija došla na nudističku plažu da uruči pozive za vojsku – golaći se razbežali