73 SEKUNDE NAKON LANSIRANJA POGINULO SEDAM ASTRONAUTA! Ronioci pronašli olupinu, oglasila se NASA (VIDEO)

 73 SEKUNDE NAKON LANSIRANJA POGINULO SEDAM ASTRONAUTA! Ronioci pronašli olupinu, oglasila se NASA (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@HISTORY

Ronioci dokumentarne ekipe koja je tragala za olupinom aviona iz Drugog svetskog rata kod obale Floride pronašli su šest metara dug komad olupine spejs šatla Čelendžer, koji je eksplodirao i raspao se 73 sekunde nakon lansiranja 1986. godine, objavila je NASA u četvrtak.

Ronioci su kontaktirali NASA-u nakon što su na dnu okeana uočili veliki objekat uglavnom prekriven peskom na kome su bile oznake šatla, navodi se u saopštenju američke svemirske agencije.

– Ovo otkriće daje nam priliku da se još jednom prisetimo ostavštine sedmoro astronauta koje smo izgubili i da razmislimo o tome kako nas je ova tragedija promenila – rekao je u izjavi NASA-in čelnik Bil Nelson.

Ronioci su ranije ove godine istraživali morsko dno kod Floride u sklopu dokumentarca Histori kanala pod nazivom “Bermudski trougao: U prokletim vodama” o pojasu Atlantskog okeana koji je dugo podložan mitovima oko navodnog nadnaravnog nestanka aviona i brodova.

Tražili su olupinu spasilačkog aviona PBM Martin Mariner koji je netragom nestao 5. decembra 1945. dok su tragali za pet torpedo bombardera američke mornarice koji su takođe nestali tog dana.

Ovo otkriće predstavlja prvi oporavak dela olupine Čelendžera u poslednjih 25 godina.

Nelson je rekao da NASA pokušava da utvrdi da li da povrati olupinu i “koje dodatne akcije može da preduzme u pogledu artefakta koji će na pravi način odati počast nasleđu palih astronauta Čelendžera i porodicama koje su ih volele”.

Čelendžer je izbio u plamenu loptu 73 sekunde nakon poletanja iz svemirskog centra Kenedi 28. januara 1986. Svih sedam članova posade je poginulo, uključujući učiteljicu Kristu Mekolif.

To je jedna od najgorih katastrofa u istoriji američkog svemirskog programa.

Pročitaj još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *