JEDNI KAŽU “APSOLUTNA GLUPOST”, DRUGI TVRDE “DAJEMO MU JOŠ ŠEST MESECI” Nova prognoza britanskog obaveštajca Kristofera Stila šokirala sve

 JEDNI KAŽU “APSOLUTNA GLUPOST”, DRUGI TVRDE “DAJEMO MU JOŠ ŠEST MESECI” Nova prognoza britanskog obaveštajca Kristofera Stila šokirala sve

Foto: Profimedia

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu odbrojani su dani i u roku od tri do šest meseci mogao bi da ga zameni neko sa daleko liberalnijim političkim stavovima, izjavio je bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil.

Stil je za Radio BBC 4 izjavio da bi Putin u narednim mesecima mogao da bude svrgnut ili da se sam povuče zbog, kako je rekao, očiglednih zdravstvenih problema, zbog kojih neće moći da obavlja svoju funkciju.

Bivši špijun kaže da CIA i druge obaveštajne agencije veruju da bi Putin mogao da bude zbačen sa funkcije predsednika zbog, kako je naveo, “katastrofalne situacije u kojoj se vojska našla od početka sukoba u Ukrajini”.

Po drugom scenariju, on bi sam mogao da se povuče zbog lošeg zdravstvenog stanja i ako se situacija na ratištu drastično ne promeni u korist Rusije koja, tvrdi Stil, „nastavlja da trpi katastrofalne gubitke“.

– Ne vidim Putina na čelu Rusije u narednih tri do šest meseci – rekao je Stil za Radio BBC 4.

Preživeo atentat?

Tokom maja je objavljeno i da je Putin uspeo da preživi pokušaj atentata pre dva meseca. Navodno, zapadni zvaničnici su ovu tvrdnju primili veoma skeptično.

On tvrdi i da će na njegovo mesto doći neko sa malo liberalnijim stavovima, kao i neko ko ima interes da se sukob u Ukrajini završi.

– Ne mislim da će to značiti da će Rusija imati dobre odnose sa Zapadom, ali bismo makar mogli da imamo pregovore u kojima bi za celu situaciju mogli da okrive tada već bivšeg lidera – smatra on.

Još od aprila svetski mediji prenose vesti o navodno ozbiljno narušenom zdravlju ruskog predsednika, a više puta je iz zapadnih obaveštajnih krugova spekulisano i o mogućem puču u Kremlju zbog lošeg stanja na frontu. U prilog lošem zdravlju objavljivane su fotografije i video-snimci na kojima se navodno vidi kako Putin nekontrolisano trese nogu dok razgovara sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, kao i kako grčevito steže sto dok priča sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Pojavile se i tvrdnje po kojima Putin ima uznapredovali rak i da je u poslednjih nekoliko godina više puta posetio onkologa, te da je prošao radikalne metode lečenja.

Pominjana je i mogućnost da Putin ima Parkinsonovu bolest, pošto je pogrbljen i deluje dosta ukrućeno.

Iz Kremlja je više puta reagovano na ove navode koji su okarakterisani kao “apsolutna glupost” i spinovi zapadnih obaveštajnih službi kojima pokušavaju da unesu razdor u vrh ruske države.